Annons
Nyheter

Landstingsdirektör lämnar sin tjänst då rättsprövning dröjer

Landstingsdirektör Christer Jacobsson, 61, slutar sin tjänst och avgår med pension från Landstinget Kronoberg vid årets slut. Christer Jacobsson har varit avstängd från sin tjänst sedan den 18 december i fjol i avvaktan på utredningen om misstänkt arbetsmiljöbrott i samband med dödsbranden på Regionpsykiatriska kliniken i augusti.
Nyheter • Publicerad 24 april 2004

Landstingsrådet Sven-Åke Gustavsson och Christer Jacobsson är båda överens om att detta är den bästa lösningen, eftersom landstinget, som står inför att trimma in sin nya organisation och har stora och svåra frågor att arbeta med, inte längre kan fungera utan en ordinarie befattningshavare på en så viktig post. Det är ovissheten om hur länge det dröjer innan ärendet kommer upp till eventuell rättslig prövning som varit av avgörande betydelse.

Verksamheten blir lidande

Annons

- Naturligtvis måste polisutredningen få ta sin tid. Det är viktigt, inte minst för de anhörigas skull, att rättsväsendet verkligen går till botten med vad som hänt, så jag har inga synpunkter på att det drar ut på tiden, säger Christer Jacobsson.

- Men verksamheten blir lidande på osäkerheten i ledningen, och detta måste få en lösning. Det är inte roligt att avsluta sitt yrkesliv på det här sättet - men vi är inmålade i ett hörn och kan inte göra på annat sätt, säger Christer Jacobsson, som tillträdde sin tjänst år 2000 och är förordnad 2005 ut. Han lämnar sin tjänst ett år i förtid och planerar att återvända till sin hemstad Linköping när han slutat. Han behåller alltså sin landstingsdirektörslön året ut och får under år 2005 uppbära avtalsenlig pension.

- Det blir cirka 25 000 i månaden, beräknar han.

Bra lösning på kinkig fråga

Landstingsrådet Sven-Åke Gustavsson, initiativtagare till denna lösning av en kinkig situation, är nöjd med att kunna se framåt igen och börja sökandet efter en ny landstingsdirektör.

- Utan ordinarie befattningshavare har vi varit väldigt handlingsförlamade, vi måste ha en person som kan leda med fulla befogenheter, säger han.

- Båda parter har under en längre tid varit inmålade i var sitt hörn, och jag är glad att vi hittat en samförståndslösning.

Uppgörelsen är godkänd av landstingsstyrelsens arbetsutskott.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons