Annons
Nyheter

Länets vackraste gran utsedd

Den grannaste granen i Kronobergs län finns i Härlöv.
Konstnären Åke Källstrands och möbelsnickaren Jonas Svenssons skapelse vann Smålandspostens tävling.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006
Konstnären Åke Källstrand och möbelsnickaren Jonas Svensson har skapat Kronobergs grannaste gran. Det tyckte i alla fall de som röstade i Smålandspostens tävling. Foto: Stefan NilssonFoto: 

44 procent av de som röstade valde den ovanliga julgranen. Eller hjulgranen som skaparna valt att kalla den. Fem hjul bildar nämligen granen upp till den blå knoppen i toppen.

- Den har sitt ursprung i mina teckningar. Jag har sett den framför mig länge och när jag fick kontakt med Jonas och hans far Olof blev den verklighet. Jag tycker den är förbaskat fin, säger konstnären Åke Källstrand från Rydaholm som är mycket glad över vinsten.

Annons

- Vilket nyårsfyrverkeri. Det känns mycket hedersamt och jag är både något glad, uppåt och lite sprallig. Jag gillar gammaldags mekanisk teknik och det går igen i många av mina teckningar.

I toppen på granen finns alltså en blå knopp. När Källstrand skickade sin ritning till Jonas Svensson var det just denna detalj som var viktigast.

- Den ska ses som en dirigentpinne och det är också något som går igen i mina teckningar.

Åkes ritningar blev till en gran i familjens Svensson snickeri i Härlöv. Jonas Svensson tände inte direkt när han såg ritningarna, men efter en del funderingar satte man igång. En dryg månad senare var granen klar.

Passar för allergiker

- Jag tycker bättre och bättre om den, men samtidigt är det en sådan sak som man antingen gillar eller inte. Det är en gran som passar för plast- och granallergiker, säger Jonas Svensson som menar att granen kan ses som en protest mot det traditionella julfirandet.

- Jag tror att folk röstat för att det är något nytt. Alla är trötta på vad jul heter och det är alldeles för upphaussat. Det är för mycket tingel tangel. Den här är mer stilren.

357 personer röstade i Smålandspostens grantävling på Internet. 157 av dem tyckte att Åkes och Jonas gran var snyggast.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons