Annons
Nyheter

Larm om mörkläggning – kärnkraftverk utreds

Franska åklagare utreder om det har skett en mörkläggning av flera allvarliga incidenter vid ett kärnkraftverk, enligt uppgifter till flera av Frankrikes största medier.
Frankrike • Publicerad 9 juni 2022
Förehavanden vid kärnkraftverket Tricastin i Frankrike är under utredning. Arkivbild.
Förehavanden vid kärnkraftverket Tricastin i Frankrike är under utredning. Arkivbild.Foto: Claude Paris/AP/TT

Det handlar om ett av landets äldsta kärnkraftverk Tricastin i södra Frankrike, strax norr om Avignon.

En ingenjör som arbetar där agerar visselblåsare. Enligt en polisanmälan som denne gjorde förra hösten försökte han flera gånger larma såväl energijätten EDF som miljöministern om incidenter.

Annons

Det handlar bland annat om en stor och plötslig störning vid en av verkets reaktorer under 2017, samt en översvämning inne på verket året därpå. Ingen av händelserna anmäldes till översynsmyndigheten där och då. Det handlar också om giftiga utsläpp i naturen och försök att hindra inspektörer som kommit dit.

De misstänkta brotten skedde mellan 2017 och 2021, skriver tidningen Le Monde.

En rättskälla i Marseille säger till AFP att kärnkraftverkets ledning utreds för bedrägeri och för att ha "försatt människors liv i fara".

Kärnkraft står i dagsläget för omkring 70 procent av Frankrikes elförsörjning. President Emmanuel Macron har aviserat att ytterligare 14 kärnkraftverk ska byggas i uttalat syfte att skynda på omställningen från fossila bränslen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons