Annons
Nyheter

Larm om risk med äldre hissar innan olyckan

Det larmades på flera håll om riskerna med äldre hissar redan innan olyckan i Göteborg skedde. En pojke i femårsåldern omkom efter att ha fallit fem våningar ner i ett hisschakt.
Olyckor • Publicerad 5 juni 2023
Blommor utanför porten där en pojke föll ner i ett hisschakt och senare avled av sina skador.
Blommor utanför porten där en pojke föll ner i ett hisschakt och senare avled av sina skador.Foto: Adam Ihse/TT

Hissen som olyckan skedde i var byggd 1939, samtidigt som bostadshuset.

Redan innan olyckan skedde låg en rapport från Boverket, som riktar in sig på just riskerna med äldre hissar, på regeringens bord, skriver Göteborgs-Posten. Bland annat lyfter myndigheten risken att barn kan skadas allvarligt i äldre hissar.

"Angeläget höja säkerheten"

Annons

Rapporten blev klar i februari 2022 men varken den socialdemokratiska regeringen eller den nuvarande har fattat något beslut i frågan.

"Det är mycket angeläget att höja säkerheten. Därför har jag sedan tidigare initierat ett arbete med att skyndsamt bereda dessa förslag på departementet”, skriver infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en kommentar till GP.

Exakt hur olyckan gick till är oklart och händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket. Polisen utreder också saken för att se om något fel begicks i samband med insatsen.

Lägre säkerhetskrav

Även branschföreningen Hissförbundet har i flera år varnat för riskerna med äldre hissar.

Ordförande Daniel Nyman kan inte uttala sig om den aktuella hissen i Göteborg, men uppger för TT att det i dag finns minst 26 000 äldre hissar som saknar skydd i korgöppningen eller som har farliga dörrar. Och jämfört med moderna hissar har äldre hissar lägre säkerhetskrav på sig.

– Säkerhetskraven gäller från när hissen togs i bruk och så länge den är besiktigad uppfylls kraven. Därför tycker vi att det behövs ny lagstiftning för att höja säkerheten på alla hissar, säger Daniel Nyman.

Den olycksdrabbade hissen, samt fyra likadana i andra fastigheter, ska nu bytas ut, rapporterar SVT Väst.

– Rent tekniskt kan man åtgärda hissen men oavsett vill vi säkerställa att detta inte ska kunna hända igen genom att byta ut den, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder som äger fastigheten, till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons