Annons

Rysk upprepning om nödkorridor – till Ryssland

Den tredje samtalsrundan mellan Ryssland och Ukraina innebar inga genombrott.
Ryssland är berett att upprätta humanitära korridorer – men till Ryssland via Belarus.
Ukraina har tidigare förkastat snarlika förslag.
Ukraina • Publicerad 7 mars 2022
De ukrainska och ryska delegationerna inför sitt samtal på måndagen.
De ukrainska och ryska delegationerna inför sitt samtal på måndagen.Foto: Maxim Guchek/AP/TT

Resultatlösa samtal, eller små framsteg? Frågan om hur måndagens samtal mellan Ukraina och Ryssland gick fick olika svar beroende på vem man frågade.

Ukraina har tidigare förkastat liknande ryska förslag och tidigare försök till lokal vapenvila för att hjälpa flyktingar har brutits

Annons

"Små positiva signaler om logistiken för de humanitära korridorerna", skrev den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter direkt efter mötet.

– Vi nådde inte dit vi ville, sade den ryska delegationens chef Vladimir Medinskij.

"Inte ett acceptabelt alternativ"

Men när Ryssland kom med sitt förslag, bland annat via ryska nyhetsbyrån Interfax, så var det en upprepning av tidigare förslag.

Ryssland skulle "låta vapnen tysta" på förmiddagen, tisdag, lokal tid i flera städer. Interfax hänvisade till det "ryska högkvarteret", och hävdade att två miljoner ukrainare har lämnat in ansökan om att få lämna sina hem.

Senare kom uppgifter om att flyktingar skulle föras till Ryssland via Gomel i Belarus. Ukraina har tidigare svarat liknande propåer med att de flyende knappast vill till Ryssland.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, sade Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk tidigare på måndagen.

I ett parallellt utspel krävde FN och undergeneralsekreteraren Martin Griffiths att nödhjälp – speciellt behovet på medicin är akut – snabbt måste komma fram till befolkningen i de mest utsatta städerna. Vädjan kom under ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Utrikesministrar möts?

Inför mötet sade också Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters att Ryssland är berett att stoppa sin offensiv med omedelbar verkan om Ukraina går med på Kremls krav – samma krav Ryssland tidigare ställt, bland annat att Ukraina erkänner Krim som en del av Ryssland och att man ska förhålla sig neutralt.

Ukraina har inte officiellt svarat på uttalandet, men kraven har tidigare avvisats.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger i ett separat utspel att president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin borde träffas på tu man hand, rapporterar Reuters.

Annons

– Vi har länge velat ha direkta samtal mellan Ukrainas president och Putin för vi vet ju alla att det är han som fattar alla avgörande beslut, säger Kuleba i ukrainsk tv.

Under måndagen kom också besked om att Kuleba och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har gått med på att träffas i Antalya i Turkiet på torsdag.

Beskedet kommer efter att president Recep Tayyip Erdogan talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter. Mötet skulle vara det första av sitt slag som Lavrov deltar i sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.

Flera möten samtidigt

Parallellt med mötet i Belarus diskuterade USA:s president Joe Biden via telefon Ukrainakriget med Tysklands Olaf Scholz, Storbritanniens Boris Johnson och Frankrikes Emmanuel Macron.

Enligt ett uttalande från Vita huset var ledarna eniga i sin "beslutsamhet att fortsätta öka Rysslands kostnader för sin oprovocerade och orättfärdiga invasion av Ukraina".

Johnson höll även samtal i London med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Nederländernas dito Mark Rutte.

Dessutom har såväl EU:s permanente rådsordförande Charles Michel som Indiens premiärminister Narendra Modi under måndagen pratat med Rysslands president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons