Annons

Lavrov till USA: Flytta kärnvapnen från Europa

Ryssland • Publicerad 1 mars 2022
Ambassadörer och diplomater lämnade rummet när det var det var dags för Lavrovs tal.
Ambassadörer och diplomater lämnade rummet när det var det var dags för Lavrovs tal.Foto: FABRICE COFFRINI/AP/TT

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att Ukraina har försökt skaffa egna kärnvapen, något han beskriver som en "verklig fara" som kräver ett svar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Han uppmanar även USA att flytta sina kärnvapen från Europa.

Annons

– I dag har faran som (president Volodymyr) Zelenskyjs regim utgör för grannländerna och den internationella säkerheten i allmänhet ökat avsevärt, sedan myndigheterna i Kiev har inlett ett farligt spel relaterat till planer på att skaffa egna kärnvapen, säger Sergej Lavrov i ett videotal till FN:s nedrustningskonferens i Genève, utan att presentera några belägg för uppgiften.

Ryssland har kallat sin invasion av Ukraina i torsdags en specialinsats med syftet att avmilitarisera och "avnazifiera" landet, en motivering som både Ukraina och västvärlden har avfärdat som propaganda.

Många av ambassadörerna och diplomaterna på konferensen, bland annat från Storbritannien och Frankrike valde att lämna rummet när det var dags för Lavrovs uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons