Annons
Nyheter

Lejonen minskar – men det finns ljuspunkter

Det är hårda tider för djurens konung. Lejonen i Afrika har minskat i rasande fart i takt med att befolkningen har ökat. I Kenya finns blott 2 500 individer kvar. Men det finns ljuspunkter – och nu har forskare för första gången genomfört en heltäckande lejonräkning.
Djur • Publicerad 16 december 2021
Lejonen blir allt färre. Men det finns ljus i tunneln, enligt WWF.
Lejonen blir allt färre. Men det finns ljus i tunneln, enligt WWF.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Kring sekelskiftet 1900 fanns det omkring 250 000 lejon i världen. Men det var då. Sedan dess har det mytomspunna kattdjuret fört en tynande tillvaro och i dag finns det bara runt 25 000 kvar.

– Lejonen har tryckts tillbaka kraftigt. En starkt bidragande orsak är den snabba befolkningstillväxten i Afrika, där man har lagt mark under plogen för att kunna leva och producera mat, säger Allan Carlson, Världsnaturfonden WWF:s lejonexpert, till TT.

Annons

Han pekar på att lejonens existens i exempelvis Kenya många gånger hamnat i konflikt med befolkningen, något som har lett till att rovdjuren dödats i stor skala.

Stryker omkring

Det kenyanska nationalreservatet Masai Mara är en plats där konflikter av den här typen utspelats i samband med att unga lejonhannar förvisas från flocken och tvingas klara sig på egen hand.

– Då börjar de stryka omkring innan de kan skaffa egen familj och etablera ett revir. I det läget förfaller de gärna till att ofta äta boskap som getter och kor och då blir det konflikt, säger Allan Carlson.

Men det finns ljuspunkter. Ett forskningsprojekt som finansierats av WWF innebär att man nu kan räkna lejon på individnivå med hjälp av att identifiera deras morrhår, som har en unik struktur likt människors fingeravtryck.

– Vi har skapat ny detaljerad kunskap om lejonen, framför allt i södra Kenya, och nu ska vi göra samma sak i södra Tanzania, säger Allan Carlson.

"Game changer"

WWF har även jobbat för att skapa en attitydförändring gentemot lejon och andra rovdjur. Som ett led i detta har man bland annat tagit fram ett poängsystem. Detta går i korthet ut på att rovdjursstammen inventeras och sedan får lokalbefolkningen poäng för om exempelvis lejon och hyenor har hittats i området. Poängen kan sedan användas för att exempelvis gå till veterinären eller rusta upp skolor.

– Plötsligt går man från att hata lejon till att se att det finns många fördelar. Det här är en game changer som vi ska försöka rulla ut bredare, säger Allan Carlson.

Fakta: Lejon

Lejonet fanns ursprungligen i såväl Afrika som Europa, och delar av Asien och Nordamerika. Istiden innebar att arten försvann från Nordamerika, Europa och norra Asien. Därefter har människan utrotat lejonet på ytterligare flera håll.

Kring år 1900 fanns det uppskattningsvis cirka 250 000 lejon i världen, en siffra som hade minskat till omkring 75 000 på 1980-talet. I dag finns det cirka 25 000 lejon, varpå nästan samtliga lever i Afrika söder om Sahara.

Källa: Världsnaturfonden WWF

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons