Annons
Nyheter

Lessebo tittar åt Kalmarhållet

Småfiskarna känner när den stora fisken vänder i den lilla dammen.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

Så frågan är vad som händer om man börjar slå samman kommuner. Hur förändras maktbalansen i övriga Kronobergs län om Växjö och Alvesta går ihop?

I öster finns tre smågrannar: Uppvidinge med 9 000 invånare, Lessebo med 8 000 och Tingsryd med 13 000. Under långa tider har de tillhört stödområdet till skillnad från Växjö; fattigare kusiner på landet.

Annons

Hur kommer länets minsta kommun, Lessebo, att agera om den blir granne med en jätte på 100 000 invånare? Bryter storebrorskomplexet ut igen?

- På sikt måste även vi ändå göra någonting, svarar kommunalrådet Monica Widnemark (s) i Lessebo. Inom tio till femton år är alla tvingade till det.

Kommunalekonomiska skäl driver fram behovet av större kommuner, men också behovet av att kunna rekrytera till sig kompetent och högutbildad personal, som annars lätt vänder sig till de stora kommunerna för att göra karriär.

Men Widnemark har inte tänkt tanken färdig så att hon vet vilka Lessebo bör gå ihop med. Alltför stora kommuner skyr hon:

- Spontant har jag därför inte så stort intresse att vi går samman med Växjö. Snarare att vi rör oss åt Kalmarhållet i så fall.

Men frågan behöver tid för att mogna. Och Widnemark vill liksom andra politiska ledare först veta hur hennes kommuninvånare ser på saken, och få deras stöd.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons