Annons
Nyheter

Libanon tar bort omstritt bränslestöd

Efter många turer har Libanon nu lyckats stryka de sista direkta stöden till fossila bilbränslen, uppger mackägare.
Libanon • Publicerad 12 september 2022
De rika kan fortsätta tanka, men vilda prissvängningar väntas nu. Bild från en mack i Beirut på måndagen.
De rika kan fortsätta tanka, men vilda prissvängningar väntas nu. Bild från en mack i Beirut på måndagen.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Landet lider av galopperande inflation, så det har varit svårt och dyrt för regeringen att skaka fram utländsk valuta. Tidigare har subventionerna kostat ungefär 3 miljarder USA-dollar per år, och så sent som förra veckan betalade myndigheterna en femtedel av kostnaderna för importerad bensin och diesel.

Å andra sidan har stödet gett bilister och företag en viss pristrygghet. Nu väntas priserna svänga vilt, i takt med de "parallellmarknadskurser" som styr det libanesiska pundets värde mot andra valutor. Det säger George Brax, talesperson för bränslestationsägarna i landet, till nyhetsbyrån AP.

Annons

Officiellt är pundet bundet till kursen 1 500 per USA-dollar. Men i praktiken måste de flesta betala svarta marknadens kurs, för tillfället drygt 35 000 pund för en dollar.

Med svenska ögon är bensinen inte dyr: 1 dollar (10:50 kronor) litern. Men eftersom många har sin inkomst i allt värdelösare pund motsvarar ändå full tank ungefär en ordinär månadslön.

Libanons ekonomi präglas av ineffektivitet och korruption. Landet är under hårt tryck att reformera den, för att få nya nödlån från Internationella valutafonden (IMF).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons