Annons

Liberalerna knappar in – närmar sig spärren

Liberalerna klättrar uppåt och närmar sig riksdagens fyraprocentsspärr. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för
Politik • Publicerad 12 juni 2022
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Noteringen för Liberalerna i maj ligger på 3,5 procent. Senast partiet låg så högt var under hösten 2020. Men för att ta sig förbi mållinjen är det ändå en bit kvar.

– Jag är jätteglad att vi har gått upp lite. Vi har en lång väg att gå, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson, till radion.

Annons

Miljöpartiet, som också har legat en bit under gränsen under lång tid, tangerar å sin sida sitt bottenrekord på 2,9 procent, från mars i år.

– Men vi vet ju att miljöpartistiska väljare bestämmer sig väldigt sent, så de har ju kvar valrörelsen och den automatiska exponeringen man får i en valrörelse, säger Toivo Sjörén, vd för Kantar Sifo, till Ekot.

Även Centerpartiet tappar lite fart då det minskar med 0,9 procentenheter från 6,9 procent till 6,0. Socialdemokraterna backar med 0,6 procentenheter och Kristdemokraterna ökar med 0,4 procentenheter. För övriga partier är rörelserna marginella eller obefintliga.

Rättade: Tidigare angavs fel siffror för L och C i faktarutan.

Fakta: Svensk väljaropinion

Partiernas väljarstöd i procent i maj 2022, april 2022 inom parentes:

Moderaterna 21,2 (21,2)

Liberalerna 3,5 (2,5)

Centerpartiet 6 (6,9)

Kristdemokraterna 5,7 (5,3)

Socialdemokraterna 31,7 (32,3)

Vänsterpartiet 8,7 (8,8)

Miljöpartiet 2,9 (3,1)

Sverigedemokraterna 18,1 (18,1)

Källa: Sveriges Radio Ekot

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons