Annons

Liberalernas recept: Sänk skatter på el

För att komma till rätta med de skenade elpriserna vill Liberalerna sänka momsen på el från dagens 25 procent till 6 procent.
Politik • Publicerad 4 augusti 2022
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.
Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och partiledare Johan Pehrson. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Partiet vill dessutom sänka energiskatten på el, i ett första steg med 5 öre/kWh (6,25 öre/kWh inklusive moms).

– Det handlar om hur människor ska klara av de chockhöjda elpriserna till följd av svenskt energipolitiskt inrikeshaveri, oro i omvärlden och det faktum att Sverige går mot mörkare tider, vi vet inte hur kallt det blir i vinter, men att elpriset kommer att stiga, säger L-ledaren Johan Pehrson vid en pressträff.

Annons

– Väldigt många människor känner just nu en stor oro för sin egen ekonomi. Detta sker samtidigt som staten blir den stora vinnaren, fyller partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson i.

Enligt partiets beräkningar skulle momssänkningen och en lägre elskatt betyda sänkta kostnader på omkring 20 000 kronor per år för en eluppvärmd villa i södra Sverige.

– Det här är ett vallöfte från Liberalerna, vi vill se till att dämpa den kostnadschock som kommer att gröpa ur människors plånbok, säger Johan Pehrson.

Partiets målsättning är att elskatten på lång sikt, när de offentliga finanserna tillåter, åtminstone ska halveras från dagens nivå.

TT: Vad tror ni om chanserna att få igenom de här förslagen?

– Väldigt goda. På vår sida politiken är vi eniga om energipolitiken, vi har också tidigare varit överens om att regeringens el-bidrag var helt fel. Det här är ett mycket bättre förslag eftersom alla får ta del av det och de med högst kostnader får mest i stöd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons