Annons
Nyheter

Linde: Inget fritt utlandsresande i sommar

Utlandsresandet kommer inte att kunna bli som vanligt i sommar. UD:s generella avrådan gäller till den 15 juni, men inte ens om den hävs kommer det att öppnas upp helt.
Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Utlandsresandet kommer inte bli som vanligt i sommar, även om avrådan från UD hävs, säger utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utlandsresandet kommer inte bli som vanligt i sommar, även om avrådan från UD hävs, säger utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan mitten av mars gäller en total avrådan från utlandsresor. Beslutet har förlängts en gång, och enligt utrikesminister Ann Linde kommer ett nytt beslut fattas inom ett par veckor. Men även om den generella avrådan hävs, kommer inget att vara som vanligt i sommar, säger hon.

– Vi vet inte om det kommer i gång. Vi måste följa det noga innan vi kan fatta beslut. Det kommer definitivt inte vara fritt efter den 15 juni, men exakt hur det blir måste vi återkomma till.

Flygtrafiken

Annons

Beslutet beror dels på om länder öppnar sina gränser och om flygtrafiken kommer i gång igen.

– Eftersom vi vet vilket otroligt svårt läge det varit för svenskar att ta sig hem vill vi inte utsätta folk för det nu. Plus att det fortfarande är mycket utegångsförbud och stängda gränser, säger Linde.

Under de senaste månaderna har utrikesdepartementet hjälpt omkring 7 000 svenskar att ta sig tillbaka till Sverige. Under kommande vecka hoppas man kunna ta hem de sista.

– Nu har vi bara Gambia kvar av alla dessa länder i hela världen där det fortfarande finns svenskar som inte kan ta sig hem kommersiellt.

Svårt arbete

Enligt Linde har arbetet med att ta hem svenskar varit ett svårt logistiskt arbete. Som mest har över 90 medarbetare arbetat med coronarelaterade frågor och försökt pussla hit och dit för att få fram olika tillstånd.

– Jag vet inte hur många ministrar jag pratat med själv för att till exempel få tillstånd för personer att få åka till flygplatser under ett utegångsförbud.

Ett beslut om att antingen häva den generella reseavrådan eller förlänga den kommer att komma "i god tid före den 15 juni". Ann Linde säger själv att man inte ska räkna med att det direkt blir som förut.

– Jag skulle inte boka en utlandsresa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons