Annons
Nyheter

Lista: Merkel mäktigast – Tegnell visionär

Angela Merkel är mäktigast i Europa – men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är en av de största "drömmarna" inom europeisk politik. Det är slutsatsen när den tongivande de mest inflytelserika ledarna för det kommande året.
Europa • Publicerad 8 december 2020
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppmärksammas som en inflytelserik ledarfigur i Europa. Bild från förra veckan.
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppmärksammas som en inflytelserik ledarfigur i Europa. Bild från förra veckan.Foto: Claudio Bresciani/TT

28 ledare delas in i tre olika kategorier – doers, disrupters och dreamers – fritt översatt de som får saker gjorda, de som skakar om och de som är visionärer. Därutöver koras en sammanlagd vinnare – den europeiska ledare som antas ha störst politiskt inflytande under året som kommer – vilket alltså enligt Politicos analys är Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Som främste "doer" rankas Italiens premiärminister Giuseppe Conte, och som främste "disrupter" ryske Pavel Durov, meddelandeappen Telegrams grundare och vd.

Annons

Främste "dreamer" är enligt Politico EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, följd av norske Nato-chefen Jens Stoltenberg. Men på fjärde plats landar Anders Tegnell – enligt Politico "mästaren av en hyperrationell strategi för infektionskontroll som ignorerar politik men erkänner mänsklig psykologi".

"Tegnells oortodoxa angreppssätt har gjort honom till en polariserande figur. Han åsidosätts allt oftare i Stockholm, där en kår av svenska forskare har avfärdat hans strategi som hjärtlös och korkad, och regeringen har gått in för att införa riktiga regler. Men hans idéer kring att leva med viruset har fått ett eget liv utanför Sverige, där de gett ammunition åt motståndare till lockdowns och andra strikta folkhälsoliga åtgärder", skriver Politico om Anders Tegnell.

Bakgrund: Europas mest inflytelserika enligt Politico

Mäktigast inom europeisk politik 2021: Angela Merkel.

Främsta "doers":

1. Giuseppe Conte

2. Emer Cooke

3. Christine Lagarde

4. Viktor Orbán

5. Emmanuel Macron

Främsta "disrupters":

1. Pavel Durov

2. Thierry Breton

3. Georgia Meloni

4. Max Schrems

5. Stephan Harbarth

Främsta "dreamers":

1. Ursula von der Leyen

2. Jens Stoltenberg

3. Annalena Baerbock

4. Anders Tegnell

5. Özlem Türeci

Källa: Politico Class of 2021

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons