Annons
Nyheter

Livstid för svensk mördare bakom Köpenhamnsmord

Den 23-årige svensken beskrivs som en "gäst från utlandet" med uppdraget att mörda en gängkriminell i Köpenhamn.
Nu döms mannen till livstids fängelse för dödsskjutningen av en 27-årig man utanför ett kafé i december 2021, men rätten anser inte att dådet var kopplat till en gängkonflikt.
Danmark • Publicerad 9 juni 2023
Köpenhamns byret (tingsrätt) finner en 23-årig man skyldig till att ha mördat en gängkriminell man i den danska huvudstaden i december 2021. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen hade redan spaning på kaféet i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Lokalen var satt under videoövervakning eftersom det ansågs vara ett vattenhål för kriminella i gänget NNV (Nørrebro nordväst).

Åklagaren har därför kunnat visa upp en video på hur det gick till när en 27-årig man i det närmaste blev avrättad utanför kaféet den 2 december 2021 – offret blev skjuten fem gånger i ryggen.

"Ville inte framstå som en amatör"

Annons

Bara någon timme efter mordet greps en svensk man i en bil i närheten. Nu bedöms den 23-årige mannen vara skyldig till mordet på 27-åringen, som enligt åklagaren var en del av NNV. Han döms även för mordförsök på en annan man vid samma tillfälle. Under fredagseftermiddagen kom beskedet från tingsrätten i Köpenhamn att svensken döms till livstids fängelse.

Under rättegången har mannen sagt att han var i Köpenhamn för att hämta upp något. Han var "rätt säker på" att det var narkotika som han skulle transportera vidare.

– Jag valde att inte fråga, jag ville inte framstå som en amatör, sade mannen enligt den danska tidningen B.T.

Den 23-årige mannen har nekat till anklagelsen om mord, men när han greps fanns det 24 krutpartiklar i hans ansikte.

Del av Casablancanätverket

Svensken tros vara kontrakterad för mordet av en man som är internationellt efterlyst, uppger rätten. Han är enligt tidningarna B.T. och Ekstra Bladet en ledande figur i ett kriminellt gäng som kallas för Casablancanätverket, som har kopplingar till Marocko, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Fyra män åtalades för delaktighet i mordet. De ska ha bistått svensken med kläder, telefon och lägenhet i Köpenhamn under dagarna kring mordet. Den 23-årige mannen beskrivs i sms som en "gäst från utlandet".

Tingsrätten friar tre av de fyra männen, medan en 21-årig man döms för att ha deltagit i planeringen – han har hämtat upp 23-åringen och det finns bilder på hur duon fyra dagar före mordet går förbi kaféet. Även 21-åringen döms till livstids fängelse, rapporterar Ritzau.

Enligt rätten är det dock inte bevisat att mordet var en del av en gängkonflikt, vilket kan påverka längden på straffet. I Danmark finns det en särskild paragraf för gängrelaterat våld som höjer straffskalan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons