Annons
Nyheter

Löfven: Håll ut!

Statsminister Stefan Löfvens (S) förstamajtal dominerades helt av coronakrisen.
Han varnade för att det är långt kvar innan krisen är över och uppmanade Sverige att hålla ut.
Politik • Publicerad 1 maj 2020
Statsminister Stefan Löfvens (S) förstamajtal dominerades helt av coronakrisen.
Statsminister Stefan Löfvens (S) förstamajtal dominerades helt av coronakrisen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Dagen när vi ser tillbaka på coronakrisen kommer. Den är inte här än. Den är inte ens nära, men den kommer", sade Löfven i sitt förstamajtal.
"Dagen när vi ser tillbaka på coronakrisen kommer. Den är inte här än. Den är inte ens nära, men den kommer", sade Löfven i sitt förstamajtal.Foto: Fredrik Sandberg/TT
För första gången hade arbetarrörelsen ställt in alla sina förstamajtåg på grund av pandemin. Därför sände Löfven sitt tal från partihögkvarteret via Facebook och Youtube.
För första gången hade arbetarrörelsen ställt in alla sina förstamajtåg på grund av pandemin. Därför sände Löfven sitt tal från partihögkvarteret via Facebook och Youtube.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Trots alla insatser kommer fler att bli sjuka, fler kommer att avlida, fler kommer att bli av med jobbet, sade Löfven..

Hans förstamajtal 2020 blev inte likt något annat. För första gången hade arbetarrörelsen ställt in alla sina förstamajtåg på grund av pandemin. Därför sände Löfven sitt tal från partihögkvarteret via Facebook och Youtube.

Annons

Talet handlade enbart om coronakrisen. Löfven pekade på att krisen varat i tre månader och önskade att han kunde säga att krisen är över och att det värsta ligger bakom oss.

– Men tyvärr. Vi är inte där än. Tvärtom är det långt dit.

Undviker angrepp

Till skillnad från vanliga förstamajtal hade Löfven inga röda fanor bakom sig utan enbart den svenska flaggan. Han talade främst som statsminister och inte partiledare. Löfven undvek helt att gå till angrepp mot oppositionen.

– De partipolitiska konflikterna får vänta, säger han.

Löfven underströk också att alla är en del av Sveriges gemenskap oavsett vem man röstar på.

Budskapet till svenskarna var att hålla ut och inte slappna av, trots alla råd som behöver följas och planer som måste ställas in.

– Se till att du är en av alla dem som kan berätta att när det väl gällde, när du ställdes på prov, när ditt land bad om ditt bidrag, då tog du ansvar för något större än dig själv, sade Löfven.

Han uppmanade alla som gjort uppoffringar för andras skull att känna sig stolta.

– Många har gjort mycket, men alla kommer att behöva göra mer, sade Löfven.

Han underströk att det är helt avgörande för sjukvårdens möjligheter att klara krisen.

Annons

– Nu prövas vår uthållighet.

Vill ge hopp

Löfven försökte också ingjuta hopp.

– Det kommer en dag när krisen är över, sade han.

– Det kommer en dag när vi slår på radion på morgonen och nås av andra nyheter än antalet döda och sjuka.

Löfven beskrev en framtid efter coronakrisen när man åter kan besöka sin släkting på äldreboendet, resa till fjällen, hålla sitt bröllop, ha en normal vardag.

– Dagen när vi ser tillbaka på coronakrisen kommer. Den är inte här än. Den är inte ens nära, men den kommer, sade Löfven.

Han tillade att när krisen är över kommer vi i Sverige på allvar att behöva diskutera vårt samhälles brister och styrkor.

Normalt skulle Löfven ha tillbringat större delen av första maj i Göteborg med tal och demonstrationståg. Talet skulle ha handlat om hur Socialdemokraterna ska bygga Sverige, uppgav Löfven.

Nu blev det ett kort förstamajfirande för statsministern och S-ledaren. Han lämnade strax efter sitt tal Socialdemokraternas partihögkvarter i centrala Stockholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons