Annons
Nyheter

Lögnanklagad republikan gripen inför åtal

New York-republikanen George Santos, som ljugit om en betydande del av sin bakgrund, har gripits.
Politikern väntas senare på onsdagen ställas inför domstol.
USA • Publicerad 10 maj 2023
Republikanen George Santos. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Den 34-årige Santos, som valdes in i representanthuset i november, misstänks för en rad brott och utreds av såväl åklagare som federala polisen FBI.

Enligt åtalet ska han bland annat ha förmått sina väljare att donera pengar under förespeglingen att de skulle användas i hans kampanj. I själva verket ska han dock ha använt pengarna till att köpa dyra kläder och betala av sina kreditkortsskulder. Han anklagas även för en rad lögner, bland annat om sin yrkesmässiga bakgrund och sin utbildningsnivå.

Förhandling i domstol väntar

Annons

Åklagaren Breon Peace säger att man med åtalet "ämnar att hålla Santos ansvarig för diverse misstänkta bedrägeriupplägg och skamlösa förvanskningar".

– Allt sammantaget misstänks Santos i åtalet för att gång efter annan ha förlitat sig på ohederlighet och bedrägerier i syfte att nå kongressens korridorer och berika sig själv, säger Pearce.

Han väntas framträda i domstol redan på onsdagen.

"Borde ha avgått"

Flera av hans republikanska partikamrater i New York har sedan tidigare uppmanat honom att avgå

– George Santos borde ha avgått i december. George Santos borde ha avgått i Januari. George Santos borde ha avgått i går. Kanske avgår han i dag. Men förr eller senare kommer både sanningen och rättvisan att hinna ikapp honom, vare sig han vill eller inte, säger republikanen Marc Molinaro, som representerar delar av delstaten New York i representanthuset.

Förutom påståenden om brott mot kampanjfinansieringslagar, finns uppgifter om att Santos bland annat ska ha brutit mot lagar gällande intressekonflikter och förskingrat pengar.

Santos har erkänt några vilseledande påståenden om sin utbildning och ekonomiska situation men nekar till de allvarligare anklagelserna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons