Annons
Nyheter

Lokal SD-politiker åtalas för Hitler-hyllning

En sverigedemokratisk lokalpolitiker i en kommun i Norrland åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha hyllat Hitler och liknat svarta personer vid apor på det sociala mediet VK, rapporterar Expo.
Mannen förnekar anklagelserna, men partiet uppmanar honom att lämna alla sina uppdrag.
Brott • Publicerad 2 augusti 2022
SD-toppen förnekar anklagelserna. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

Politikern har bland annat lagt ut en nidbild av en svart person och hat mot judar och muslimer på VK, som är en rysk variant av Facebook. En av bilderna föreställer Adolf Hitler och nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels framför ett hakkors. På bilden står slagordet ”Unser schwur: Alles für Deutschland!” (Vår ed: Allt för Tyskland!).

På plattformen ska politikern även ha haft samröre med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Personen uppges också ha förespråkat mord på dåvarande statsminister Stefan Löfven.

Annons

Det är föreningen Näthatsgranskaren som polisanmält politikern. Åklagaren bedömer att sju av de inlägg som publicerats på kontot mellan 2017 och 2020 utgör hets mot folkgrupp.

Till Expo säger politikern att det hela är en komplott och att det är någon annan som lagt ut bilderna på hans konto. Vad gäller bilden som uppmanar till mord på Stefan Löfven menar den åtalade att det rör sig om ett skämt.

Sverigedemokraterna kallar uppgifterna "osedvanligt osmakliga och allvarliga".

"Det finns även anledning att ifrågasätta trovärdigheten i den förklaring som getts. Partiet har därför fattat beslut om att öppna ett personärende hos medlemsutskottet. Personen ifråga kommer även uppmanas att avsäga sig alla sina förtroendeuppdrag", skriver Ludvig Grufman, pressekreterare vid Sverigedemokraterna, i en kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons