Annons
Nyheter

Lokalfrågan löst för Byskolan Blenda

- För att vara en tillfälligt lösning är det en toppenlösning. Det
säger Helene Damsö, vice ordförande i friskoleföreningen om att lokalfrågan är löst. Byskolan Blenda startar sin verksamhet på Grimslövs folkhögskola.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

Turerna kring lokalfrågan för Åsnenbygdens friskoleförening har varit många. Men nu är det löst inför hösten. Helene Damsö bekräftar att de kommer att starta sin verksamhet på Grimslövs folkhögskola.

- Vi vill vara i Torsåsby men eftersom kommunen inte vill hyra ut till oss måste vi hitta en annan lösning, säger Helene Damsö.

Annons

Hon berättar att det varit helt definitivt med Grimslöv sedan en tid tillbaka. Men att de vill flytta till Torsås by så snart det öppnar sig en lösning med lokaler.

På Grimslövs folkhögskola får friskolan tillgång till lagad mat på plats, fina idrottslokaler, fotbollsplan och naturstig bland annat berättar Helene Damsö.

- I kväll (läs onsdag) kommer vi att ha informationsmöte och visa de fina lokalerna bland annat.

Enligt Helene Damsö har de cirka 30 elever som vill gå i friskolan i dag. Om det blir fler på grund av det nya geografiska läget vet hon inte.

Överraskning för alla Hagart Valtersson på barn- och ungdomsnämnden informerade kring den nya lokallösningen för Byskolan Blenda under tisdagens kommunfullmäktigemöte.

- Det kom väl som en överraskning för alla, säger han angående reaktionen kring friskolans start i folkhögskolans lokaler.

Tagit beslut - Kommunen har tagit beslut om att driva två skolor i södra kommun-

delen. Men med friskolan så skapar det en helt ny situation, säger Hagart Valtersson.

Angående det nya geografiska läget så ser Hagart Valtersson att det blir ett annat upptagningsområde. Friskolan kan påverka både i Vislanda, Skatelöv och Grimslöv. Samtidigt anser han att föräldrarna som ska välja skola för sina barn kanske får göra vissa omvärderingar.

- Det är skillnad om barnen måste bussas till Grimslöv eller om de går i en skola i Torsåsby.

Annons

På Torsåsbyskolan finns i dag drygt 30 elever. Hur många som kommer att söka sig till friskolan är ännu inte bekräftat enligt Hagart Valtersson.

Finns en gräns Men han säger att det finns en gräns för hur få elever kommunen kan driva en skola för.

- Uppstår situationen att det blir för få elever i Torsåbyskolan så måste de bussas till annan skola, exempelvis Lönashult. Och då kanske man måste hitta en annan lösning. Kanske är det dags att ställa prestigen åt sidan och försöka samverka i stället, säger Hagart Valtersson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons