Annons
Nyheter

Londons bästa restaurang fanns inte

Den höjdes snabbt till skyarna, klassades snart som Londons bästa matställe – och bokningslistan skenade, PR-erbjudandena regnade in och medierna stod på rad för att testa.
Det var bara det att restaurangen, Skjulet vid Dulwich, aldrig hade existerat – utom i hjärnan på sin upphovsman Oobah Butler.
London • Publicerad 8 december 2017

– En dag, när jag satt i det skjulet jag bodde i fick jag en uppenbarelse: inom det nuvarande klimatet av desinformation kunde kanske en falsk restaurang vara möjlig? säger han.

Butler har lång erfarenhet av att utsätta medier och nöjesorgan för liknande blåsningar.

Annons

Med stor fantasirikedom fantiserade han ihop mycket ovanliga och kreativa rätter till en falsk meny och kryddade med till synes eggande fotografier. Men den påstådda maten på bilderna var egentligen tillverkad av blekmedel, raklödder, glansig färg – och även ett stekt ägg som lagts på en människas fot.

Butler lät också lägga in mängder av falska recensioner på Tripadvisor, från olika datorer för att runda sajtens skyddsmurar – och efter bara ett halvår var Skjulet rankat som Londons bästa matställe på Tripadvisor.

När trycket ökade öppnade Butler till slut verkligen servering i skjulet, men mycket temporärt. Och han förnekade sig naturligtvis inte, utan kunderna serverades färdiglagade rätter från en lågprismatvarukedja.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons