Annons

Lukasjenko om kärnvapen: Skulle inte tveka

Belarus • Publicerad 13 juni 2023
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Rysslands dito Vladimir Putin i ryska Sotji i fredags. Inom kort ska ryska kärnvapen placeras på belarusisk mark.
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko träffade Rysslands dito Vladimir Putin i ryska Sotji i fredags. Inom kort ska ryska kärnvapen placeras på belarusisk mark.Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml via AP/TT

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko varnar: Vid någon form av angrepp mot landet kommer han att ta till kärnvapen.

Ryssland beslutade under våren, med allierade och hårt hållna Belarus goda minne, att placera kärnvapen på belarusisk mark. I Kreml har det slagits fast att det är Ryssland som kommer att kontrollera kärnvapnen, men Aleksandr Lukasjenkos uttalanden går på tvärs med det.

Annons

– Gud förbjude att jag skulle behöva fatta beslut om att använda de där vapnen i dag, men det skulle inte vara någon tvekan om vi står inför ett angrepp, säger Lukasjenko enligt Belarus statligt styrda medier.

Rysslands plan sägs vara att kärnvapnen ska kunna finnas på plats i början av juli.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja har beskrivit kärnvapenplaceringen som en bekräftelse på att Belarus och dess regim kommer att vara i Rysslands våld en lång tid framöver.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons