Annons

Attack mot tv-tornet i Kiev – fem uppges döda

Ryssland har bombat en byggnad intill tv-tornet i Kiev, enligt Ukrainas regering. Fem personer rapporteras ha dödats i attacken.
Under dagen har storstaden Charkivs centrala delar attackerats med kraftig raketbeskjutning.
Ukraina • Publicerad 1 mars 2022
Tv-tornet i Kiev bombades under tisdagseftermiddagen.
Tv-tornet i Kiev bombades under tisdagseftermiddagen.Foto: Carlos Barria/Reuters/TT
En rysk kolonn som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant.
En rysk kolonn som fångats på satellitbilder uppges ha nått fram till huvudstaden Kievs utkant.Foto: Maxar Technologies/AFP/TT
Satellitbild på den ryska militärkolonnen på väg mot Kiev.
Satellitbild på den ryska militärkolonnen på väg mot Kiev.Foto: Johan Hallnäs/TT

Vid 16.30-tiden på tisdagen, svensk tid, rapporterade flera medier att Ryssland har beskjutit tv-tornet i Kiev. Ukrainska tv-kanalers sändningar har avbrutits efter attacken, skriver The Kyiv Independent.

Den ukrainska räddningstjänsten meddelade också kort därpå att fem personer dödats och ytterligare fem personer skadats. Bilder från händelsen visar hur en byggnad strax intill tv-tornet ryker efter attacken, samtidigt som tornet står kvar.

Annons

Ukrainska inrikesdepartementet uppger att utrustning har förstörts och att "kanalerna inte kommer att fungera på ett tag", men att ett reservsystem ska tas i bruk för att kunna återuppta sändningarna.

Tidigare under dagen varnade Ryssland invånare i Kiev som bor i närheten av ukrainska militärens och säkerhetstjänstens anläggningar för bland annat cyberkrigföring.

"Anfall med högprecisionsvapen kommer att genomföras i syfte att förhindra it-attacker mot Ryssland", meddelade försvarsdepartementet i ett uttalande, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

"Ett krigsbrott"

Ryssland har avfyrat fler än 400 robotar sedan invasionens början, uppger en högt uppsatt källa inom amerikanska försvarsmakten till CNN.

Under tisdagen har Ryssland beskjutit storstaden Charkiv som är Ukrainas andra största stad. På bilder och filmer, som verifierats av BBC, syns hur fönster i en stor myndighetsbyggnad på ett torg i centrala Charkiv har blåsts ut och bilar i närheten totalförstörts.

– I morse utsattes det centrala torget och högkvarteret för Charkivs myndigheter för en kriminell attack, säger den regionala guvernören Oleh Sinegubov i en video delad på Telegram, skriver AP.

Enligt obekräftade uppgifter från den lokala räddningstjänsten har tio personer dödats i attacken, rapporterar AFP.

– Attacken mot Charkiv är ett krigsbrott, slog Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i en video på sin Facebooksida, publicerad på tisdagen.

Belarusiska styrkor uppges under tisdagsförmiddagen ha gått in i Ukraina, i Tjernihivregionen. Uppgiften meddelades av Ukrainas parlament på Twitter.

Belarus förnekar detta.

Flera mil lång kolonn

Annons

En rysk militärkolonn, där militärfordon står på rad, befinner sig nu knappt 30 kilometer från Kievs centrum. Enligt tidigare uppgifter var den 27 kilometer lång, men nya bilder som analyserats av det amerikanska rymdteknikbolaget Maxar Technologies visar att den är flera mil längre – 64 kilometer.

Beskjutningen mot Ukraina var intensiv natten mot tisdagen och det rapporteras om explosioner i städer över hela landet. På morgonen uppgav landets parlament på Twitter att minst 70 soldater dödats i en attack i staden Ochtyrka, som ligger väster om Charkiv i nordöstra Ukraina. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll.

Ryska militärer har satt upp kontrollstationer vid utkanterna av staden Cherson nära Krimhalvön, skriver borgmästaren Ihor Kolychajev på Facebook, där han påpekar att staden har varit och fortsätter att vara ukrainsk.

Runt 660 000 människor har flytt Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i torsdags och drygt 100 civila har dödats enligt FN, som befarar att den verkliga dödssiffran kan vara långt högre. Antalet ukrainare som är på flykt inom landet uppskattas till en miljon.

Attack under förhandling

Under ett möte med Ryssland i måndags krävde Ukraina ett omedelbart eldupphör och att ryska soldater skulle dra sig tillbaka. Samtidigt som mötet pågick utsattes Charkiv för en blodig attack, som enligt ukrainska myndigheter tog flera civila liv.

Kreml säger att det är för tidigt att återuppta samtalen och försvarsminister Sergej Sjojgu säger enligt AP att militären kommer att fortsätta sin offensiv i Ukraina "tills man har uppnått sina utsatta mål".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons