Annons
Nyheter

M: Porta vandaler från kyrkogårdar

Begår man brott på kyrkogården bör man kunna portas därifrån. Det föreslår nu Moderaterna som vill att även begravningsplatser ska omfattas av lagen om tillträdesförbud, rapporterar
Politik • Publicerad 14 april 2022
Moderaterna vill kunna stänga ute personer som vandaliserar och stökar på kyrkogårdar. Arkivbild.
Moderaterna vill kunna stänga ute personer som vandaliserar och stökar på kyrkogårdar. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Inom kort väntas riksdagen fatta beslut om att införa lagen om tillträdesförbud på badhus och bibliotek, som ska gälla från och med 1 juli. Nu vill Moderaterna utvidga förslaget:

– Vi har sett flera väldigt tragiska exempel på personer som helt enkelt beter sig väldigt illa på kyrkogårdar. Det river upp väldiga sår, inte minst hos anhöriga. Så vi har pekat ut det som en plats som borde kunna omfattas av tillträdesförbud, säger Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till radion.

Annons

Sedan förra våren kan en person förbjudas att få tillträde till en butik om det finns risk att hen kommer att begå brott där eller allvarligt trakassera personalen. Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader.

Liberalerna, som var ett av de partier som drev på för att införa tillträdesförbudet i butiker, ställer sig enligt Ekot positiva till Moderaternas förslag om utvidgning till kyrkogårdar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons