Annons

M tror på ett plånboksval

Moderaterna bedömer att plånboksfrågor bli viktiga i valet.
Politik • Publicerad 9 juni 2022
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, och partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, och partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna (M) varnar för att stigande räntorna och priser, samt sjunkande bostadspriser, kommer att innebära tuffa tider för hushållen under nästa mandatperiod.

– Vi står inför ett nytt ekonomiskt läge. Det här kommer att kräva en annan politik, säger Svantesson.

Annons

Moderaterna lyfter nu upp plånboksfrågor i sin valstrategi, som tillsammans med trygghetsfrågorna, blir viktigast i valet.

Svantesson utesluter inte att Sverige kan drabbas av stagflation, det vill säga hög inflation och lågkonjunktur.

– Om vi hamnar där, blir det en tuff tid i den ekonomiska politiken, säger hon.

Svantesson uppger att finanspolitiken som helhet inte kan vara expansiv för det kan förstöra riksbankens inflationsbekämpning. Det blir, enligt henne, också "otroligt viktigt" med ordning och reda i statsfinanserna.

Rätt sätt

– Detta betyder inte att vi inte kan stödja hushåll och företag på olika sätt, säger Svantesson.

Men det måste ske på rätt sätt, betonar både hon och Moderatledaren Ulf Kristersson. Moderaterna är till exempel kritiskt till regerings förslag om en tusenlapp till bilägare. Partiet är i stället för sänkt skatt på drivmedel.

– Att vi har extrem höga bensinpriser beror inte bara på kriget utan att vi höjt skatten på drivmedel och har en reduktionsplikt som går för långt, säger Kristersson.

Han tror inte heller på att höja bidrag till hushåll.

– Att höja ett antal bidrag för att människor ska ha råd att betala höga skatter är ingen klok politik, säger Kristersson.

Moderaterna varnar också för att svaga minoritetsregeringar framöver är ett hot mot stabila statsfinanser.

Annons

Partiet vill därför att nästa regeringsbildning tar större hänsyn till regeringens möjligheter att få igenom sin budget.

– Talmannen bör ta hänsyn till att det är en regering som också kan få igenom sin ekonomiska politik när han utser en regeringsbildare, säger Kristersson.

Moderaterna föreslår därför en parlamentariska kommitté med uppdraget att lägga förslag om hur kraven på en regering att säkra stöd för sin budget ska skärpas.

Moderaterna vill också hålla fast vid överskottsmålet i de offentliga finanserna. Att övergå till ett balansmål, som S vill, riskerar att öka inflationen, enligt M.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons