Annons

Macron: Putins mål är att erövra hela Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron har under dagen haft ett långt telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin.
Macron bedömer att det "värsta återstår" och att Putins mål är att erövra hela Ukraina.
Ukraina • Publicerad 3 mars 2022
För tredje gången på en vecka har Frankrikes president Emmanuel Macron pratat i telefon med sin ryske motpart Vladimir Putin. Bilden är ett montage.
För tredje gången på en vecka har Frankrikes president Emmanuel Macron pratat i telefon med sin ryske motpart Vladimir Putin. Bilden är ett montage.Foto: Hannibal Hanschke/Alexei Nikolsky/Sputnik/AP/TT

Samtalet varade i en och en halv timme, enligt Élyséepalatset. Det är det tredje samtalet ledarna emellan sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes för en vecka sedan.

Macron ska efter samtalet ha ringt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Lovade fortsatta strider

Annons

Enligt en medarbetare till den franske presidenten rättfärdigade Vladimir Putin i samtalet invasionen med att det handlar om att "avnazifiera" Ukraina. Medarbetaren beskriver Putins kommentarer som "chockerande och oacceptabla".

Macron ska ha replikerat med att säga att president Putin ljuger.

Vladimir Putin slog i samtalet fast att Ryssland tänker fortsätta strida "kompromisslöst" mot vad han kallar "militanta väpnade nationalistgrupper", enligt Kreml.

Han sade också att alla försök att fördröja förhandlingarna bara kommer att leda till utökade krav på Kiev från Rysslands sida.

Samtal i Belarus

Putin förklarade även för Macron att han inte håller med om det den franske presidenten talade om i onsdagens tal till nationen. Macron sade då bland annat att invasionen av Ukraina innebär "en ny era" för Europa och att de europeiska staterna måste rusta upp försvar och energiproduktion.

Ryssland och Ukraina genomför under torsdagen en andra omgång samtal i regionen Brest i Belarus, nära gränsen till Polen. De första samtalen i måndags ledde inte till några kända genombrott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons