Annons
Nyheter

Majoritet vill göra egna vägspärrar straffbara

En majoritet i riksdagen vill göra det straffbart för folk att sätta upp egna vägspärrar, rapporterar .
Men kriminolog avfärdar förslaget som meningslöst.
Politik • Publicerad 7 maj 2021 • Uppdaterad 31 oktober 2022
En riksdagsmajoritet vill göra det straffbart att spärra av vägen. Arkivbild.
En riksdagsmajoritet vill göra det straffbart att spärra av vägen. Arkivbild.Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Frågan blev aktuell i somras, när kriminella satte upp sådana i nordöstra Göteborg. Regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning är tillräcklig. De menar att det redan finns straffbestämmelser som kan tillämpas, till exempel olaga hot och olaga tvång.

Men en majoritet i justitieutskottet håller inte med, och tänker uppmana regeringen att agera i frågan.

Annons

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är ett problematiskt kriminellt beteende, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Ekot.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, ser inte nyttan med en ny specifik lagstiftning för vägspärrar.

– Jag tror att det är ett ganska meningslöst förslag. Det är något som inte händer så ofta och som är svårt att definiera. Det handlar inte om fysiska vägspärrar, utan om att det står en grupp ungdomar på vägen, säger han till TT.

Han menar att polisen redan i dag har tillräckliga redskap för att bryta upp grupperna med hjälp av lagar om ofredande, olaga hot, eller trafikbrott. Däremot räcker det inte alltid ända fram till lagföring.

Manne Gerell har dock svårt att se att brottet skulle få ett högt straffvärde och ifrågasätter hur stor effekten skulle bli.

– Mer effektivt skulle vara att ha ännu starkare polisnärvaro i utsatta områden, så att polisen skulle kunna bryta upp det snabbare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons