Annons
Nyheter

Mäklare åtalas efter husköp

En mäklare i Sundsvall åtalas för grovt bedrägeri sedan han köpt ett hus av ett äldre par till kraftigt underpris.
Brott • Publicerad 2 mars 2018
En mäklare står åtalad efter en fastighetsaffär där han själv köpte ett hus till kraftigt underpris. Arkivbild.
En mäklare står åtalad efter en fastighetsaffär där han själv köpte ett hus till kraftigt underpris. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Makarna, som led av begynnande demens, gav en anställd vid en mäklarfirma i uppdrag att försöka sälja deras villa, som ligger i ett attraktivt område i Sundsvall. Utgångspriset var satt till 3,5 miljoner kronor. Trots att efterfrågan på hus var stor i området hittade mäklaren ingen köpare och erbjöd sig efter ett och ett halvt år att själv köpa huset för 2,5 miljoner kronor, minst en miljon under marknadsvärdet, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Efter affären reagerade personer i parets närhet på villan sålts till lågt pris. Mäklarens chef, som inte kände till affären, ansåg att paret blivit grundlurat. Mäklaren sparkades och prickades av Fastighetsmäklarinspektionen.

Annons

Enligt stämningsansökan som lämnats in till Sundsvalls tingsrätt, anser åklagaren att brottet är av "särskilt hänsynslös art", då den misstänkte utnyttjat parets oförstånd. Mäklaren står nu åtalad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri, alternativt grovt ocker.

Den åtalade nekar till anklagelserna.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons