Annons
Nyheter

Maktvakuum i Peru efter presidentens avgång

Perus parlamentariker har röstat ner ett kompromissförslag till ny president, efter övergångsledaren Manuel Merinos avgång. Därmed missade man en chans att lösa den akuta politiska krisen i landet.
Peru • Publicerad 16 november 2020
Demonstranter på motorcyklar i Lima på söndagen, i väntan på kongressens eventuella beslut om en ny president.
Demonstranter på motorcyklar i Lima på söndagen, i väntan på kongressens eventuella beslut om en ny president.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Efter utdragna förhandlingar tycktes det stå klart att Rocío Silva Santisteban, ledamot för vänsterpartiet Frente amplio, hade tillräckligt med stöd för att väljas till ny ledare för kongressen.

Därmed skulle hon också ha tagit över som statschef efter Manuel Merino, som avgick tidigare på söndagen efter bara fem dagar på posten.

Annons

Men när det väl var dags för votering röstade bara 42 ledamöter för Silva Santisteban, medan 52 röstade emot och 25 lade ner sina röster, rapporterar peruanska medier. Den 57-åriga poeten, journalisten och aktivisten hade blivit den första kvinnliga presidenten i Perus historia.

Nu får kongressens nio politiska läger på nytt försöka förhandla fram en kandidat som tillräckligt många kan godta. Och de bör skynda sig – landet saknar regering efter Merinos avgång.

Merino tillträdde som interimspresident efter att kongressen förra måndagen avsatte den populäre Martín Vizcarra genom en riksrättsprocess.

Maktskiftet utlöste omfattande protester, som polisen försökt slå ner med hårdföra metoder. I lördags dödades två människor då polisen öppnade eld mot demonstranter i huvudstaden Lima.

Ilskan över våldet ledde till att Merino valde att avgå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons