Annons
Nyheter

Mamma fick inte antibiotika – nyfödd avled

Vård • Publicerad 3 januari 2023
Ivo kritiserar Region Jämtland Härjedalen efter att ett nyfött barn avled i sepsis, tidigare kallat blodförgiftning. Arkivbild.
Ivo kritiserar Region Jämtland Härjedalen efter att ett nyfött barn avled i sepsis, tidigare kallat blodförgiftning. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson/TT

En gravid kvinna med en känd bakterieinfektion medicinerades inte inför sin planerade förlossning på Östersunds sjukhus. Missen ledde till att hennes nyfödda barn dog i sepsis en vecka efter förlossningen. Nu kritiserats Östersunds sjukhus av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar lokala medier.

Streptokockbakterien i fråga är vanlig bland gravida kvinnor och riskerar att smitta barn vid förlossning. Ivo konstaterar därför att patientsäkerheten brustit då antibiotikabehandling uteblev trots kännedom om kvinnans infektionsproblematik.

Universitetssjukhuset Örebro har tidigare fått kritik av Ivo sedan ett nyfött barn avlidit i sepsis. I det här fallet testades mamman aldrig för streptokockbakterien när hon var inlagd på sjukhuset.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons