Annons
Nyheter

Mamman: "Kim kommer att leva vidare"

Kim Wall ska inte bli ihågkommen som ett brottsoffer, utan som den duktiga journalist hon var.
Ubåtsfallet • Publicerad 6 mars 2018

Idén att skapa en fond i hennes namn tog form redan under de första dygnen efter att hon försvunnit, berättar hennes mamma Ingrid Wall.

Med fonden vill Joachim och Ingrid Wall, övriga familjen och några av Kim Walls vänner skapa möjligheter för unga kvinnliga journalister som arbetar i Kim Walls anda. Den 23 mars delas det första stipendiet ut.
Med fonden vill Joachim och Ingrid Wall, övriga familjen och några av Kim Walls vänner skapa möjligheter för unga kvinnliga journalister som arbetar i Kim Walls anda. Den 23 mars delas det första stipendiet ut.Foto: Andreas Hillergren

– För alla blir det här ett sätt att fokusera på en fortsättning, i stället för på att det tog slut den här kvällen i den här ubåten. Detta innebär att hon kommer att leva vidare, säger Ingrid Wall till TT.

Annons

Snart inleds rättegången om mordet på Kim Wall och medieintresset väntas åter nå orkanstyrka. Vetskapen om att det första stipendiet från fonden ska delas ut den 23 mars, mitt under pågående rättegång, är en tröst för Kim Walls familj och vänner. Pengarna ska gå till reportageresa för en ung, kvinnlig journalist som arbetar i hennes anda.

– Hon skrev ju gärna om udda människor och udda företeelser. Det var inga mainstream-reportage, hon hittade de här små guldkornen som inte alla andra hade hittat. Kim kallade det själv "rebelliska undertoner", det kan vara precis vad som helst.

Hittills har drygt 2 000 personer, organisationer och företag bidragit till fonden, som drivs av familjen och några av Kim Walls vänner i samarbete med International Women's Media Foundation (IMWF). Bidragens storlek har hittills varierat mellan 5 och 12 000 dollar.

– Många passar också på att lägga till en liten hälsning när de har satt in sin donation. Samtidigt som det är förfärligt, så känns det väldigt fint för oss att det är på det viset, säger Ingrid Wall.

Från början var målet att samla in 100 000 dollar. Det nåddes redan i oktober och nu är summan snart uppe i det dubbla, vilket innebär att fondpengarna kan placeras och ge en avkastning som garanterar att fonden kan leva vidare under lång tid.

Stipendiesumman är rejält tilltagen: 5 000 dollar (cirka 44 000 svenska kronor).

– Du får en rejäl reportageresa för de pengarna. Anledningen till att vi har satt beloppet så högt är att vi vill att den som får stipendiet ska kunna resa på ett anständigt sätt, säger Ingrid Wall.

Det handlar om att kunna bo bra och säkert, att kunna betala för hjälp från en lokal fixare och, inte minst, att ha råd med en ordentlig försäkring. Många frilansare med knaper budget väljer annars bort försäkring, berättar Ingrid Wall.

– Kim har alltid varit försäkrad när hon har varit ute och rest, men inte när hon var i Köpenhamn – Köpenhamn är ju "hemma".

Utöver sponsorbidragen får fonden också inkomster genom försäljningen av bilder på Kim Wall som hennes bror Tom och hennes pappa Joachim har tagit. Båda är yrkesfotografer och bilderna är eftertraktade av medier som rapporterar om rättsprocessen. Många, inte minst utländska medier, har använt bilderna utan att betala för sig. Kim Walls familj ser det som en viktig princip att hävda upphovsrätten i en tid när journalistiken lever under press.

Annons

– God journalistik är inte gratis. Om inte vi står upp för upphovsrätt och god journalistik, vem i all världen ska då göra det? säger Ingrid Wall.

Vad är det viktigaste som det här arbetet ger er?

– Det ger ju oss att Kim lever vidare. Hon kommer att leva vidare under lång, lång tid framåt.

Cecilia Klintö/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons