Annons
Nyheter

Mammografin på paus i stora delar av Sverige

Coronaviruset • Publicerad 7 maj 2020
Bröstcancerförbundet påminner särskilt om självundersökning av brösten under den rådande pandemin, då flera mammografienheter har satt sin screening på paus. Arkivbild.
Bröstcancerförbundet påminner särskilt om självundersökning av brösten under den rådande pandemin, då flera mammografienheter har satt sin screening på paus. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Elva av totalt 29 mammografienheter har tillfälligt pausat sin screening under coronakrisen – och ytterligare sex enheter har dragit ner på sin screeningverksamhet, uppger Bröstcancerförbundet. Därmed har mammografiscreeningen antingen minskats eller pausats helt i halva landet.

Susanne Dieroff Hay, ordförande i förbundet, säger i ett pressmeddelande att hon förstår att vården måste lägga resurser på den pågående pandemin – men att situationen är oroande.

Annons

"Det kommer resultera i att färre bröstcancrar upptäcks och när de väl upptäcks är det i ett senare skede, vilket kan försämra prognosen och möjligheterna att bli botad."

Mammografin är fortsatt öppen för alla som har symptom på bröstcancer.

"Vid misstanke om eventuell tumör eller förändring är det viktigt att uppsöka vården", skriver Bröstcancerförbundet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons