Annons
Nyheter

Mammor tar strid för manlig lärare

I Tingsryds kommun finns bara en enda manlig lärare för barnen i klasserna 1-3. Och nu ska han inom ramen av kommunala sparprogrammet sägas upp på grund av arbetsbrist.
- Manliga lärare är så få. Vi måste rädda dem som vi har, säger ett gäng mammor i Tingsryd.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
De vill ha sin lärare kvar för att han är man. Mammorna från vänster är Lola Lindahl, Imke Reck, Anneli Karlsson, Zuhra Osmanbasic och Ewa Ohlsson. Barnen från vänster: Emma Rydberg, Oliver Ekström, Moa Abrahamssonn, Louisa Reck, Rasmus Karlsson och Emina Osmanbasic.Foto: BERND BLANKENBURG
De vill ha sin lärare kvar för att han är man. Mammorna från vänster är Lola Lindahl, Imke Reck, Anneli Karlsson, Zuhra Osmanbasic och Ewa Ohlsson. Barnen från vänster: Emma Rydberg, Oliver Ekström, Moa Abrahamssonn, Louisa Reck, Rasmus Karlsson och Emina Osmanbasic.Foto: BERND BLANKENBURGFoto: 

De har lagt ut namnlistor för att få stöd i sin protest.

- Det är så viktigt med just en man som lärare för de minsta skolbarnen. När Tingsryds kommun bara har en enda man så tycker vi att här måste man göra ett undantag vid uppsägningen, säger mammorna.

Annons

De hoppas ännu att de kan påverka turlistan för uppsägningen. Detta trots att Lärarförbundet och kommunen redan kommit överens om en turlista - sist in först ut. Helt enligt lagen.

Undantag - Men här finns det en viktigare sak att ta hänsyn till än lagen. Nämligen att man måste göra ett undantag från turlistan så att man inte förlorar den ende manlige läraren bland bara kvinnor, säger Ewa Ohlsson vars yngsta barn går i årskurs ett på Dackeskolan.

Där finns kommunens ende manliga lärare för de lägsta årskurserna. På alla andra skolor i kommunen finns bara kvinnliga lärare och så kallade mentorer (klassföreståndare). På vissa skolor får barnen dock möta en manlig slöjdlärare.

- Att lärarkåren domineras så kraftigt av kvinnor är inte bra. Framför allt de yngre barnen behöver möta män. De är mera bestämda och inte så daltiga som kvinnor, säger Anneli Karlsson.

Stark i klassen - Den här läraren är stark i klassen. Jag har aldrig träffat en så bra lärare, säger Lola Lindahl.

Flera mammor instämmer och hävdar att den manlige läraren bättre än de kvinnliga lär de yngsta barnen respekt för varandra och för skolan.

- I början sade min dotter att läraren var sträng. Men nu tycker hon om honom jättemycket, fortsätter Lola Lindahl.

Låg yrkesstatus Enligt mammorna är det tragiskt att så få män vill vara lärare åt de yngsta. De tror att det beror på låg yrkesstatus.

- Därför borde det vara högre status på lågstadielärare. De lägger grunden för alla barns fortsatta skolgång, säger Ewa Ohlsson.

- Att vara lärare för de minsta kräver särskild kompetens. Det är under de första skolåren barnen får sin attityd till skolan. Den bär de med sig upp till högstadiet och gymnasiet, säger Imke Reck och får medhåll av Zuhra Osmanbasic.

Annons

Alla säger att de märker en skillnad hos sina barn i fall de haft en manlig eller kvinnlig lärare under de första skolåren. De har flera barn i skolan och kan jämföra.

- En manlig lärare tar bättre tag i konflikter. Han är bestämd och daltar inte. Det betyder mycket för barnen. Våra ungar ska ut i livet sedan och där finns inte bara bomull, säger Anneli Karlsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons