Annons
Nyheter
Utan hustruns vetskap skrev mannen hennes namn på bankens kredithandlingar. Mannen erkände brottet kort efter avslöjandet.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

Åtalet för urkundsförfalskning väcks tre och ett halvt år efter Föreningssparbankens anmälan till polisen i Växjö.

Växjöparet hade tillsammans beviljats krediter i banken och som säkerhet fanns pantbrev i deras gemensamma fastighet. Under hösten 2002 upptäckte kvinnan att hennes namnteckning stod på kredithandlingar som hon inte undertecknat. Det var i samband med skilsmässan som kvinnan gick igenom alla olika handlingar.

Annons

Erkände förfalskning Kvinnan kontaktade banken. Jämförelser mellan hennes egen namnteckning på andra handlingar och krediterna visade att det inte fanns någon likhet. Strax efteråt medgav hennes 48-årige dåvarande man att det var han som skrivit namnteckningen utan kvinnans medgivande.

Pant blev ogiltig Konsekvensen för banken var att man inte kunde göra gällande något betalningsansvar för kvinnan och att pantsättningarna av säkerhet blev ogiltiga i sin helhet. Plötsligt stod banken utan säkerhet och riskerade att drabbas av kreditförluster.

Riskerade konkurs I förhör har mannen berättat att urkundsförfalskningen orsakades av att hans företag hade dålig ekonomi och riskerade konkurs.

För att långivaren skulle

få sina pengar förfalskades kvinnans namnteckning på kredithandlingen där det gemensamma huset utgjorde säkerheten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons