Annons
Nyheter

Man bor kvar i döda mammans särskilda boenden

En 70-årig man har bott kvar i sin mammas rum på ett särskilt boende två år efter att mamman gått bort.
Kommunen har länge försökt att bli av med mannen – och nu har parterna kommit överens.
Mannen lämnar lägenheten i sommar, och får då en transport av sina föremål betalad av kommunen.
Kronobergs län • Publicerad 6 maj 2019

Den 70-årige mannens mamma bodde i livets slutskede i en lägenhet på ett särskilt boende i en kommun i Kronobergs län. Sommaren 2017 gick mamman bort men 70-åringen lämnade inte lägenheten och bor enligt kommunen i lägenheten.

I oktober 2017 sade 70-åringen upp lägenheten och hyresavtalet löpte ut i december 2017. Men 70-åringen vägrade enligt kommunen trots det att lämna lägenheten när tiden gick ut.

Annons

Kommunen gjorde ett antal försök att få mannen att lämna lägenheten frivilligt utan resultat, menar omsorgschefen i den aktuella kommunen. Kommunen uppger också att mannen betalat hyran under tiden, men att kommunen inte betraktat betalningarna som giltiga eftersom de inte har något hyreskontrakt med mannen.

Under 2018 begärde kommunen att Kronofogden skulle avhysa mannen, något 70-åringen valde att bestrida och ärendet hamnade i Växjö tingsrätt.

Men det blev aldrig någon huvudförhandling i målet utan parterna kom överens om en förlikning som innebär att 70-åringen ska lämna lägenheten senast den 31 juli 2019.

– Det finns alltid kompromisser i förlikningar men det viktigaste är att historien som pågått så länge är löst, säger omsorgschefen.

– Jag är nöjd med förlikningen, annars hade vi inte tagit den, säger 70-åringen till Smålandsposten, även om han betonar att hans bild av konflikten är en annan än den kommunen ger.

I förlikningen framgår det också att kommunen förbinder sig att stå för en transport av 70-åringens bohag till en plats inom Kronobergs län. Omsorgschefen menar att det är något alla utflyttade boende från det aktuella boendet får.

Det aktuella särskilda boendet håller på att avvecklas och personerna som bor på boendet håller på att flyttas till andra boenden i kommunen. Boendet ska sedermera byggas om, något kommunen inte kan påbörja så länge mannen bor kvar.

Gjorde det att ni tog förlikningen i stället för en rättsprocess?

– För kommunen var det angeläget att hitta en lösning där fastigheten är tömd så fort som möjligt.

Tror du att ni hade vunnit rättsfallet?

Annons

– Jag är helt övertygad om att vi hade vunnit. Men det hade tagit ett antal månader till, i det här fallet får det inte finnas någon prestige utan vi behövde en snabb lösning.

Kommunen har även gett mannen en nyckel till fastighetens ytterdörr så att han kan ta sig in. Eftersom boendet håller på att avvecklas kan det bli så att mannen bor helt själv på det särskilda boendet under den sista tiden.

– Vi har lite annan verksamhet i fastigheten nu och hur det kommer se ut i sommar vet jag inte nu. Men teoretiskt kan det bli så att han bor där själv.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons