Annons
Nyheter

Många flög på höstlovet – fortsatt återhämtning

Höstlovet bjöd på några av årets mest resintensiva dagar, visar Swedavias oktobersiffror.
Flygresandet fortsätter att återhämta sig efter pandemin.
Ekonomi • Publicerad 4 november 2022
Kötiderna till säkerhetskontrollen på Arlanda är nere på ungefär tio minuter för nio av tio resenärer. Arkivbild.
Kötiderna till säkerhetskontrollen på Arlanda är nere på ungefär tio minuter för nio av tio resenärer. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Swedavias tio flygplatser hade totalt 2,7 miljoner resenärer i oktober. Det är något färre än september månads drygt 2,8 miljoner, men i linje med hur det har sett ut de senaste månaderna.

"Det är uppenbart att vi trots ett osäkert konjunktur- och omvärldsläge fortsätter att prioritera att resa och det personliga mötet – såväl privat som i jobbet. På längre sikt kan orosmolnen förstås komma att påverka efterfrågan på resor, men det är effekter som vi än så länge inte har märkt av", säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Annons

Nära 2 miljoner av resenärerna reste utomlands. Jämfört med oktober i fjol har antalet resenärer ökat med 62 procent. Resandet ligger på 77 procent av nivån innan pandemin, 2019.

Arlanda hade 1,8 miljoner av månadens resenärer och flygplatsen var nära årshögsta under flera dagar under höstlovet.

Vårens kökaos på Arlanda verkar vara ett minne blott. För närmare 90 procent av flygplatsens passagerare var väntetiderna till säkerhetskontrollen max 10 minuter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons