Annons
Nyheter

Sextrakasserier förekommer inom polisen

Sextrakasserier • Publicerad 5 november 2020
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En undersökning som Polisförbundet låtit Novus göra inom polisen visar att tolv procent av poliserna som tillfrågats upplever att det förekommit sexuella trakasserier på arbetsplatsen under de senaste tolv månaderna, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tre procent av de tillfrågade svarar att de själva utsatts, men skillnaderna mellan kvinnliga och manliga poliser är stor. Sju procent av kvinnorna och en procent av männen säger att de utsatts.

Annons

– Man har blivit utsatt från allt från att blivit klappad på huvudet, kallad lilla gumman till att man handgripligen blivit antastad sexuellt, säger ordförande för polisförbundet Lena Nitz till TV4.

Enligt undersökningen uppger 27 procent att det råder en tystnadskultur som gör att de inte vågar prata om problem på arbetsplatsen. Det beror på att ord står mot ord, och att kvinnor som anmäler upplevs som problematiska, enligt Lena Nitz.

– Det gör att man väljer att inte anmäla.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur många som utsatts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons