Annons
Nyheter

Människohandel upptäckt på restauranger

Livsmedel (TT) • Publicerad 4 december 2019
Försäkringskassan och Skatteverket är två av de åtta myndigheterna som var inblandade i kontrollerna. Även Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, och Polismyndigheten deltog. Arkivbild.
Försäkringskassan och Skatteverket är två av de åtta myndigheterna som var inblandade i kontrollerna. Även Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, och Polismyndigheten deltog. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Åtta myndigheter har genomfört oanmälda kontroller på över 200 restauranger över hela landet. Vid kontrollerna hittades 21 personer som saknar rätt att arbeta i Sverige. Dessutom riskerar 83 företag nu kontrollavgift för brister i personalliggare och 45 företag förbjuds från att använda farliga köksmaskiner.

"Vi har sett allt från människohandel och människor som uppehåller sig och arbetar här utan tillstånd till farliga köksmaskiner och fel i personalliggare", säger Conny Svensson, samordnare av kontrollerna på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Annons

Syftet med kontrollerna är att se till att människor inte ska riskera att fara illa på jobbet och att stoppa brottslighet inom arbetslivet.

"Insatserna får större effekt när vi samarbetar. Bryter en arbetsgivare mot regler inom ett område är det inte ovanligt att hen bryter mot regler även inom andra områden", säger Conny Svensson i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons