Annons
Nyheter

Människoröster kan minska viltolyckor på rälsen

Inspelade människoröster har visat sig vara en mer effektiv metod än både hundskall och tågets varningssignal för att skrämma bort djur som befinner sig på järnvägsspåren, enligt ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Djur • Publicerad 10 juni 2022
Inspelade människoröster har visat sig vara en mer effektiv metod än både hundskall och tågets varningssignal. Arkivbild.
Inspelade människoröster har visat sig vara en mer effektiv metod än både hundskall och tågets varningssignal. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ibland står älgar och rådjur på järnvägsspåren, till synes helt omedvetna om tåget som kommer mot dem. I en av två studier från SLU har forskarna tittat på hur älgar och rådjur reagerar när tåget närmar sig genom att installera kameror i förarhytten.

Totalt fångades 635 händelser på video, varav sju olyckor inträffade med älg och elva med rådjur.

Annons

"I de allra flesta fall flyr djuren från tåget i god tid", säger Andreas Seiler, forskare på SLU, i ett pressmeddelande.

I den andra studien jämfördes älgarnas reaktion vid hundskall, människoröster, fågelsång och tystnad. Genom att placera en rörelseaktiverad högtalare intill en saltsten kunde forskarna se att älgen i tre fall av fyra lämnade platsen när den hörde människoröster.

Förutom djurens lidande och den psykiska påfrestningen lokförarna utsätts för, kostar viltolyckorna samhället stora pengar. Förhoppningen är att resultaten från studierna ska kunna användas för att minska viltolyckorna på järnvägen.

"Det är viktigt att hitta nya metoder för att skydda vilt. Stängsel och faunabroar har i regel god effekt men de är för dyra för att användas överallt. Därför behöver vi även andra, kompletterande och kostnadseffektiva åtgärder", säger Andreas Seiler.

Nu satsar Trafikverket på en teststation nära Trollhättan för att utvärdera om dessa ljudskrämmor kan minska viltolyckorna. Forskarna ska också testa att fästa skrämselanordningarna på tågen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons