Annons
Nyheter

Markoffensiv och dödliga flygräder i Ghouta

Minst 34 civila har dödats i flygangrepp mot rebellenklaven östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus.
Samtidigt pågår en omfattande markoffensiv, och den syriska regimens styrkor uppges ha intagit mer än 25 procent av området.
Syrien
Publicerad 5 mars 2018
Ett foto som publicerats av den regimkritiska aktivistgruppen Ghouta Media Center visar förödelse efter bombningar i staden Douma i östra Ghouta den 1 mars. Bildens äkthet har verifierats av nyhetsbyrån AP.
Ett foto som publicerats av den regimkritiska aktivistgruppen Ghouta Media Center visar förödelse efter bombningar i staden Douma i östra Ghouta den 1 mars. Bildens äkthet har verifierats av nyhetsbyrån AP.Foto: Ghouta Media Center via AP

– Det är till största delen bondgårdar och det är några städer, säger Rami Abdel Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, till nyhetsbyrån Reuters.

Regimstyrkor ska nu befinna sig bara tre kilometer från enklavens största stad Douma. Och enligt militären är regeringsstyrkorna i färd med att skära av östra Ghouta i två separata delar.

Annons

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har en rad byar återtagits av regimstyrkor liksom staden al-Nashabiya, som före inbördeskriget hade 11 000 invånare – medan hela distriktet al-Nashabiya hade en befolkning på nästan 77 000 invånare 2004.

Statliga medier hävdar med hänvisning till militärkällor att terrorstämplade Jabhat Fatah al-Sham, som tidigare var al-Qaidas gren i Syrien under namnet al-Nusrafronten, lidit stora förluster.

Den sunniextrema rebellrörelsen Jaish al-Islam uppger att deras styrkor har tvingats att retirera, och hävdar att regimen använt sig av "den brända jordens taktik", det vill säga att styrkor bränt ned eller på andra sätt ödelagt delar av enklaven när de avancerat i området, rapporterar Reuters.

Sent på söndagen dödades minst 34 civila, varav elva barn, i flygräder och raketbeskjutning mot det rebellhållna området, uppger SOHR. Det är inte känt om bombningarna utfördes av det syriska eller ryska flygvapnet. Vita huset skriver i ett uttalande att det ryska flygvapnet har utfört minst 20 bombräder per dag i östra Ghouta mellan den 24 och 28 februari.

Enligt SOHR flyr nu hundratals människor, uppskattningsvis mellan 300 och 400 familjer, striderna i enklaven mot säkrare områden.

Samtidigt hävdar den syriska regimen i statliga medier att den försöker upprätta en säker korridor för civila som vill lämna östra Ghouta.

– Insatsen mot terrorism måste fortsätta, säger president Bashar al-Assad i statlig tv men tillägger att civila måste ges möjlighet att lämna enklaven, skriver nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kommer sedan flera stats- och regeringsledare, bland andra USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron, fördömt att regimens blodiga offensiv fortgår trots att FN:s säkerhetsråd enats om ett eldupphör.

Enligt FN-organet OCHA ska en kolonn med 46 lastbilar med nödhjälp, bland annat mat och medicinsk utrustning, köra in i östra Ghouta på måndagen. Lasten är tänkt att räcka till 27 500 människor.

Annons

Filip Norman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons