Annons
Nyheter

Mary Lou Ward: Mary Lou Ward: Hej tomtegubbar slå i glasen

Det är julafton! Tillbyggnaden med vatten och avlopp är färdig. Har precis tagit en dusch i det nya badrummet och ligger nu på kökssoffan och lyssnar till ljudet från diskmaskinen och väntar på tomten.
Mary Lou WardSkicka e-post
Publicerad 23 oktober 2017
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ingressen beskriver målbilden jag har och hade medan höstregnet smattrade mot presenningarna som satt på husstommen. I nuläget har bygget kommit längre, men innerst inne tror jag varken på tomten eller på att det ska bli klart till jul.

Köpte ett omodernt torp när sonen var liten. Torpet utrustades så småningom med alla bekvämligheter. Nu är det sålt och jag har flyttat till mitt omoderna hobbytorp. Tillbaka till ruta ett, suckar vännerna. En torpromantiker som jag bangar inte att leva lite primitivt under en period. Det har jag ju gjort förr. Visst tar allt längre tid med vatten som måste bäras in och ut. Men att diska för hand har jag gjort i hela mitt liv. Utedass stör mig inte och pottan är min vän i natten. Sköta hygienen är mer omständigt. Duschar i en trädgårdsbod, där jag först tvättar av mig med en svamp och därefter ställer mig i en badbalja. En fot i baljan och en fot utanför, med vilken jag pumpar upp vattnen från en hink till duschen. En syn att bespara gudar, men det fungerar. Eller, det vill säga, det fungerar om jag inte ska tvätta håret. Hårtvätt är ett projekt som enklast utförs i köket.

Annons

Fästmannen tycker att det enkla livet är svårartat. Han väljer att spendera mycket tid i sin lägenhet i staden medan hantverkarna bygger. När jag befinner mig i staden passar jag också på att utnyttja dess faciliteter. Inte minst tvättmaskinen. Det är inte för inte som bortgångne Hans Rosling listade tvättmaskinen som den största innovationen från den industriella revolutionen.

Sonen, som är utflugen sedan länge, har sagt att hans bästa historier bland sina vänner är när han berättar om - sin tuffa barndom. Hur han fick duscha utomhus ända in i november och gå på utedass året runt. Där den enda lyxen var sittringen tillverkad av frigolit. Alla tror att jag ljuger, säger han.

Sedan då? Hur kommer det kännas när allt är klart? Risken finns att jag sitter i det nya badrummet med fötterna på värmegolvet, byxorna vid fotknölarna och drömmer om ett renoveringsobjekt. Med tillhörande litet uthus med hjärta på dörren.

Annons
Annons
Annons
Annons