Annons
Nyheter

Massprotest efter mordförsöket på Kirchner

Dagen efter mordförsöket på Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner gick tiotusentals ut på huvudstaden Buenos Aires gator för att protestera mot politiskt våld.
Argentina • Publicerad 3 september 2022
Ministrar, människorättsaktivister och sociala ledare sjunger nationalsången under en massprotest mot politiskt våld i argentinska Buenos Aires.
Ministrar, människorättsaktivister och sociala ledare sjunger nationalsången under en massprotest mot politiskt våld i argentinska Buenos Aires.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Den vänsterorienterade regeringskoalitionen Fronten för alla, som Kirchner tillhör, hade uppmanat människor att samlas på torget Plaza de mayo för att "försvara demokratin". Ideella organisationer, fackföreningar och privatpersoner hörsammade kallelsen.

– Ingen del av samhället får misslyckas med försvaret av demokratin för då kommer vi till en linje som inte får korsas, säger universitetsläraren Laura Itchat som deltog i demonstrationen tillsammans med sin fem månader gamla bebis.

Annons

Kirchner hälsade på anhängare utanför sitt hem på torsdagskvällen, lokal tid, när en man trängde sig fram och riktade en pistol mot hennes ansikte. Mannen tryckte av, men av okänd anledning avfyrades inte vapnet.

Angriparen har identifierats som en 35-årig brasiliansk medborgare med argentinsk mor. Bilder från mannens sociala medier visar att han har en nazistisk symbol intatuerad.

Latinamerikas politiska ledare har unisont fördömt mordförsöket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons