Annons
Nyheter

Matpriserna rusar – största ökningen på 47 år

Inflationen fortsätter att stiga inom OECD. Framför allt stiger priserna på energi och livsmedel.
Prisökningen på livsmedel den största på 47 år.
Ekonomi • Publicerad 3 augusti 2022
Inflationen på matpriser var i juni mer än 13 procent i OECD-länderna. Arkivbild.
Inflationen på matpriser var i juni mer än 13 procent i OECD-länderna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

I OECD-länderna ökade inflationen till 10,3 procent i juni, mätt på årsbasis. Det framkommer av ett pressmeddelande från den internationella samarbetsorganisationen.

I maj var den siffran 9,7 procent. Ökningen i juni är den högsta sedan 1988. En tredjedel av organisationens 38 medlemsländer uppmätte en tvåsiffrig inflation, där den högsta nivån sågs i Turkiet med 78,6 procent. Lägst inflation hade Japan med 2,4 procent.

Störst ökning sedan 1975

Annons

Matpriserna fortsätter att öka kraftigt och i juni var ökningen 13,3 procent, vilket är den största sedan 1975.

Priset på mat har skjutit i höjden världen över till följd av Rysslands invasion av Ukraina tidigare i år. Ukraina är en av världens största exportörer av livsmedel, och över 20 miljoner ton spannmål var tills nyligen fast i landet.

Kriget har även påverkat den globala inflationstakten på flera sätt. Den kategori som ökat allra mest är energipriser, som i juni var upp 41 procent mätt på årsbasis. Månaden innan var det 35 procent.

Vissa positiva besked

Det försämrade omvärldsläget pressar världsekonomin hårt, enligt samarbetsorganisationen, som i juni skrev ner sin tillväxtprognos från 4,5 till 3 procent.

Samtidigt kom ett positivt besked i juli: Arbetslösheten i OECD-länderna var endast 5 procent i maj, den lägsta nivån sedan 2001.

Inflationen över helåret 2021 i OECD-länderna var 4,1 procent. Året innan var det 1,4 procent.

Fakta: OECD

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) är en internationell samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling bestående av 38 länder. OECD har sin upprinnelse i OEEC (Organisation for European Economic Co-operation), bildad 1948.

Målet för verksamheten är att genom analys och utbyte av erfarenheter stimulera till långsiktig ekonomisk tillväxt och sysselsättning samt vidgad världshandel på multilateral och icke-diskriminerande basis.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons