Annons
Nyheter

Inga besked om tågkonflikt

Ett medlarbud i den varslade tågkonflikten kan vara på gång men sent på tisdagskvällen fanns inga besked.
Känslan för att nå en lösning är god, enligt Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Öresundstågen är varslade om strejk. Arkivbild.
Öresundstågen är varslade om strejk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

På torsdag den 11 maj går lokförarna på Öresundstågen ut i strejk. Dessutom kommer verkstadspersonal och städare vid tågoperatören MTR i Stockholm att lägga ner arbetet, något som kan komma att påverka pendeltågtrafiken. Detta om ingen lösning nås i förhandlingarna mellan LO-facket Seko och Almega Tågföretagen.

Stridsfrågorna handlar bland annat om fackets krav på att få mer framförhållning i schemaläggningen, som enligt de anställda är alldeles för kort i dag.

Annons

– Vi har konstruktiva samtal. Vi diskuterar olika möjliga lösningar på det här om sena schemaändringar, säger Pierre Sandberg.

Samtalen sker via medlare, inte direkt parterna emellan. Förutsatt att fackets samtalston med medlarna är lika positiva är han förhoppningsfull.

– Känslan från oss på arbetsgivarsidan, så som samtalen med medlarna låter, bör det här vara på en god väg, säger Pierre Sandberg.

Han har tidigare fått uppgift om att ett bud från medlarna ska komma tisdag kväll, men vid 22-tiden var detta fortfarande oklart.

Om inte parterna kommer överens utvecklas strejken dessutom ytterligare måndag den 15 maj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons