Annons
Nyheter

Medvedev om Natoansökan: Ett mindre hot

Försvar • Publicerad 3 juni 2022
Dmitrij Medvedev anser att Sverige och Finlands eventuella inträden i Nato utgör relativt små hot. Arkivbild.
Dmitrij Medvedev anser att Sverige och Finlands eventuella inträden i Nato utgör relativt små hot. Arkivbild.Foto: Yekaterina Shtukina/Sputnik via AP/TT

Dmitrij Medvedev, ex-president och vice ordförande i Rysslands mäktiga säkerhetsråd, tonar ned betydelsen av att Sverige och Finland skulle gå med i Nato.

I en intervju med Al Jazeeras arabiska kanal, som återges av ryska medier, understryker Medvedev att Ryssland inte vill att Nato utökas över huvud taget. Men han tillägger:

Annons

– När det gäller Sverige och Finlands inträde i Nato, åtminstone under de villkor som lagts fram, så skulle det utgöra ett mindre hot mot vårt land än att Ukraina träder in.

Han säger att det för rysk del inte bara handlar om en större placering av vapen i de nordiska länderna, utan också att ett större fokus läggs på Östersjön och Rysslands gränsområden.

– Saken är den att vi inte har några territoriella problem med dessa länder och situationen i Ukraina är en annan, säger han.

Dmitrij Medvedev är en av de högst uppsatta personerna inom Putin-regimen. Vid sidan av ovan nämnda roller är han också ordförande i maktpartiet Enade Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons