Annons

Medvind för S i region Stockholm

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i regionvalet i Stockholm och ökar med nära 7 procentenheter. Samtidigt backar Moderaterna för andra valet i rad och partiets 16-åriga styre kan nu gå mot sitt slut.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Karin Wanngård, gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm, och Aida Hadzialic, oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Stockholms region vid partiets valvaka på Waterfront Conference Center i Stockholm.
Karin Wanngård, gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm, och Aida Hadzialic, oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Stockholms region vid partiets valvaka på Waterfront Conference Center i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

När 1 194 av 1 412 valdistrikt var räknade i region Stockholm var det tydligt att S med 32,9 procent av rösterna stärkt sin ställning i regionfullmäktige efter 16 år i opposition.

Tillsammans med Vänsterpartiet får det röda blocket 43,7 procent. Moderaterna som tappade knappt 1,5 procentenhet ner till 20,8, får tillsammans med övriga borgerliga partier, vilka samtliga backar, 39,6 procent.

Annons

Även Miljöpartiet, som de senaste fyra åren har ingått i ett blågrönt koalitionsstyre, dyker. De går från 5,63 procent till 3,7 procent. Men inför valet ville de inte välja sida innan väljarna sagt sitt.

– Vi vill sätta oss i det styret där vi får störst inflytande, sade MP:s regionkandidat Anton Fendert, till Dagens Nyheter i veckan.

Sverigedemokraterna däremot ökar något i Stockholms regionval; från 9,74 procent till preliminära 11,1. Enligt Svenska Dagbladet har båda blocken dock sagt nej till samarbete med partiet.

Men om SD varken ska ingå i något samarbete eller bli vågmästare krävs det nya koalitioner om Moderaterna inte ska hamna i opposition. Kvarstår gör då frågan om vilka som styr regionen kommande fyra år. Än har ingen utropat sig som vinnare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons