Annons
Nyheter

Melbourne - en omtumlande upplevelse

Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Beachvolley på stranden i Melbourne.Foto: 

Att vandra utmed någon av staden Melbournes huvudgator kan vara omtumlande. Mixen av Europa och USA är påtaglig.

Typiskt brittiska hus står granne med typiskt amerikanska skyskrapor och det är aldrig långt till någon grön park.

Annons

Till och från platserna åker alla spårvagn.

Australiens andra stad är känd för sin shopping och sitt spännande nattliv.

Men framförallt älskar människorna här galor, festivaler och sport.

Inget får missas.

Här finns allt från den internationella komedifestivalen, den internationella blomster- och trädgårdsshowen, den internationella flyguppvisningen, VM i formel 1 i Albert Park, Grand Slam i tennis, Volvo Ocean Race i segling, till samväldesspelen.

De senare spelen var årets största sport- och kulturgrej i Melbourne. 6 000 atleter från 72 länder, tillhörande samväldet, deltog och huvudarenan var Melbourne Cricket Ground.

Den har en publikkapacitet på 100 000, var huvudarena för OS 1956, och det är aldrig Melbournes befolkning sen att påtala.

Mellan dessa sport- och kulturkomplex rinner den mäktiga Yarrafloden.

Som i alla städer finns attraktioner som bara inte får missas.

Varför inte åka upp till 55:e våningen på Melbournes högsta byggnad, Rialto på Collins Street, och se staden från ovan. Eller varför inte utforska livet under vatten i Melbourne Aqvarium med sin ocean av 22 miljoner liter.

Annons

Frågar du en Melbournebo var stadens hjärta finns blir oftast svaret Federation Square.

Här har du nära till Melbournes 3 000 restauranger, barer, kafeér samt gallerier. Det finns att välja på mat från 75 olika etniska grupper.

De traditionella krogstråken i St Kilda, där många svenska backpackers letar billiga hotell/vandrarhem, South Yarra, Little Bourke Street och Federation Square börjar nu få konurrens av Dockland, hamnområdet som blir mer och mer inne.

Värt ett besök är immigrantmuseet på Flinders Street, studier av urbefolkningens vedermödor på Melbourne Museum, och Melbourne Zoo, ett av världens äldsta med 350 olika djurarter.

Efter en dag med shopping, god mat, sport och kultur kan en kall öl på Young and Jackson, en gammal klassisk pub i två våningar vid stationen, smaka väl.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons