Annons
Nyheter

Mer personal och materiel till försvaret

Försvar • Publicerad 10 juni 2022
Försvarsmakten utökar både personalstyrkan och sitt materielbestånd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmakten kommer att öka sin personal och sitt materiel till följd av de politiska besluten om ökade resurser. Det framgår av det kompletterande budgetunderlag som lämnats in till regeringen.

"Förstärkningen motsvarar en stegvis ökning av 400 yrkesofficerare, 500 kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän respektive 800 civila arbetstagare, fram till och med 2025, jämfört med redan beslutade nivåer", säger Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm, i ett pressmeddelande.

Annons

På materielsidan ska man göra investeringar på flera olika områden, däribland kvalificerad ammunition, sjöminröjningssystem och artilleriförmåga. Dessutom ska Försvarsmakten ta de första stegen för att stärka det svenska försvaret på längre sikt.

Hösten 2020 antog riksdagen det så kallade försvarsbeslutet, vilket innebar den största höjningen av anslagen till det militära försvaret på mycket länge. Därefter har Försvarsmakten lovats ytterligare utökade resurser i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons