Annons

Merkel: "Har inget att be om ursäkt för"

Tysklands tidigare förbundskansler säger Angela Merkel att hon inte ångrar sin inställning till Ryssland och dess president Vladimir Putin under sin tid vid makten.
Tyskland • Publicerad 8 juni 2022
Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel gav på tisdagen sin första större intervju sedan hon avgick.
Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel gav på tisdagen sin första större intervju sedan hon avgick.Foto: Fabian Sommer/DPA/AP/TT

Under sina 16 år som förbundskansler träffade Merkel president Putin relativt ofta och hon förespråkade ett handelsdrivet, pragmatiskt förhållningssätt till Moskva. Men hon säger att den ryska invasionen av Ukraina i februari är en vändpunkt och att Putin har begått ett stort misstag.

– Han (Putin) vill förstöra Europa. Det är väldigt viktigt för EU att hålla ihop nu.

Annons

Däremot avfärdar Merkel kritik mot att Tyskland 2008 inte stödde Ukrainas försök att gå med i Nato, då hon menar att landet inte var redo och att man ville undvika att reta upp Putin. Hon försvarar även Minskavtalet från 2015 (som nu ligger i spillror) som hon säger då sågs som den bästa möjligheten att få fred i Donbass i östra Ukraina.

Merkel säger också att hon har stor respekt för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Modet och passionen som de kämpar för sitt land med är mycket imponerande, säger hon om ukrainarna.

Men Merkel poängterar att det inte fanns något sätt att undvika att ha med Putin att göra eftersom Ryssland, liksom Kina, är för stort för att ignorera.

– Vi måste hitta ett sätt att samexistera trots alla våra olikheter, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons