Annons
Nyheter

Merkel: "Hårda bevis" för rysk hackerattack

Tyskland • Publicerad 13 maj 2020
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger sig ha konkreta belägg för att hon utsatts för ryska hackerattacker.

– Jag kan helt ärligt säga att det smärtar mig. Det går inte en dag utan att jag försöker förbättra relationen med Ryssland. Samtidigt finns det hårda bevis för att ryska krafter ägnar sig åt sådant här, säger hon under en utfrågning i förbundsdagen, apropå cyberangreppet mot förbundsdagen 2015.

Annons

I början av maj rapporterade Süddeutsche Zeitung att federala åklagare i Tyskland har utfärdat en arresteringsorder mot en rysk medborgare som misstänks för attacken 2015. Angreppet, som lamslog det tyska parlamentets it-infrastruktur i flera veckor, antas ha genomförts på uppdrag av Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Den misstänkte, 29-årige Dmitrij Badin, är också efterlyst av USA:s federala polis FBI för bland annat hackerattacker mot Hillary Clinton och Demokraterna inför det amerikanska presidentvalet 2016.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons