Annons
Nyheter

Metervis med snö och orkanfara i Kalifornien

Ett extremt kraftigt oväder som dragit in över Sierra Nevada i Kalifornien har lett till omfattande strömavbrott och ofarbara vägar. Upp mot två meter snö väntas i bergstrakterna innan helgen är över.
Väder • Publicerad 11 december 2022
En trafikkamera visar förhållandena i Shasta-Trinityområdet i norra Kalifornien på lördagen.
En trafikkamera visar förhållandena i Shasta-Trinityområdet i norra Kalifornien på lördagen.Foto: Caltrans/AP/TT

Ovädret, med extremt hård vind och stora nederbördsmängder i form av snö och i lägre terräng regn, berör cirka 400 kilometer av den 650 kilometer långa bergskedjan som sträcker sig i nordsydlig riktning öster om San Francisco.

Det väntas inte bedarra förrän tidigt på måndagsmorgonen lokal tid. Enligt prognoserna kan området kring Lake Tahoe få upp mot 1,2 meter snö medan det i mer otillgängliga delar kan komma upp mot 1,8 meter snö.

Annons

Den stora vägen Interstate 80 fick stängas av på en mer än tio mil lång sträcka mellan Colfax och gränsen mot Nevada eftersom sikten var obefintlig. Lavinvarning utfärdades för områden väster om Lake Tahoe.

Stormvindar knäckte träd i Sonomaområdet vid kusten på lördagen, medan meteorologerna varnade för orkanvindar över bergstrakterna på söndagen.

I Sacramento drabbades mer än 30 000 fastigheter av strömavbrott på lördagsmorgonen, men abonnenterna fick tillbaka elen senare på dagen.

Även från San Francisco-bukten rapporterades om strömavbrott och träd som blåst omkull och skadat både byggnader och bilar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons