Annons
Nyheter

Mexikos president hoppar toppmöte i protest

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador kommer inte att delta i toppmötet Summit of the Americas, efter att USA stängt ute tre andra länder från mötet.
Mexiko • Publicerad 6 juni 2022
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador hoppar av toppmötet i Los Angeles. Arkivbild.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Toppmötet, som anordnas av den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, hålls i Los Angeles i år. Vita huset har meddelat att USA:s president Joe Biden inte kommer att bjuda in Kuba, Venezuela och Nicaragua till mötet då man anser att länderna inte är demokratiskt styrda.

"Amlo", som Mexikos vänsterlutande president kallas, meddelar på en presskonferens att han skickar landets utrikesminister till mötet i stället, på grund av att USA valt att inte bjuda in alla länder som ingår i organisationen.

Annons

– Det tycker jag behövs. Det är absolut nödvändigt att hållningen man haft mot oss i alla år, att utesluta oss, förändras, säger presidenten.

Även Guatemalas konservativa president Alejandro Giammattei har avstått från att åka, efter att USA infört sanktioner mot landets chefsåklagare.

"Amlo" kallar den indragna inbjudan till de tre länderna för ett nytt exempel på USA:s "bristande respekt för andra länder och dess folk".

Enligt Vita huset såg Biden fram emot att träffa sin mexikanske kollega.

Summit of the Americas pågår 6–10 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons